Культура

Житомирський хор «Струмочок» привіз абсолютну перемогу з міжнародного конкурсу в Іспанії

2 October 2015, 13:30

Хорова студія «Струмочок» Житомирського Центру творчості дітей і молоді привезла з хорового конкурсу-фестивалю «Співає Середземномор’я» в Іспанії шість «золотих» дипломів.

Про це 2 жовтня під час прес-конференції в Житомирській мерії розповіли керівник студії «Струмочок» Олена Ващишина та керівник старшого складу хору Олена Маліновська.

Перемогу хористи здобули у всіх шести номінаціях, обійшовши 16 дитячих хорових колективів з різних країн. Крім того, завоювали ще й нагороду, започатковану організаторами для найбільш артистичного і неперевершеного колективу – кубок «Хвиля».

«Ми єдині представляли Україну. Нашими суперниками були колективи консерваторій, аматори високого рівня і дитячі хори музичних шкіл. Коли подали заявку, то організатори дуже зраділи, що ми з України. Вони нам дуже допомагали у всіх моментах, вирішували наші проблеми. Членами журі були композитори, диригенти оркестрів, високопрофесійних хорів, професори консерваторій, засновники музичних спілок, автори підручників з вокалу. Ми брали участь у всіх представлених номінаціях: духовна музика, фольклор, дитяча музика, каталонська музика, популярна і джазова музика, і у всіх здобули «золоті» дипломи», - розповіла Олена Маліновська.

Диригент додала , що не очікувала такої реакції суддів на спів «Струмочка»:

«Для учасників і глядачів конкурсу була умова – не заважати ні оплесками, ні шумом, ні ходьбою. Співаємо перший твір – судді ще дивляться в ноти. Працюють з камертоном, секундоміром, уважно слідкують за кожною нотою, щоб все було бездоганно. Другий номер – вони вже дивляться на нас. Третій твір – вони почали аплодувати, на четвертому стали нас фотографувати!», - поділилася враженнями Олена Маліновська.

Учасники прес-конференції розповіли, що на поїздку "Струмочка" до Іспанії депутати Житомирської міськради виділили 100 тисяч гривень.

«Хочу сказати, що наші діти - справжні бійці. Виходячи на сцену, вони відчували, що за ними - Житомир, за ними Україна. На майданчиках вони стояли з українськими прапорцями, їх розпирало від почуття гордості та патріотизму», - сказала Олена Ващишина, і додала: в Іспанії 28 «струмочківцям», які взяли участь у конкурсі-фестивалі, випала честь виступити в центральному кафедральному соборі Барселони.

Вона також розповіла, що поїздка була незабутньою для хористів, оскільки вони жили в чудовому готелі на березі моря, плавали в басейні, харчувалися в чудовому ресторані, побачили багато визначних місць та познайомилися з новими містами.

«Ми зупинялись під Венецією – побачили це незвичайне місто. Також була екскурсія по місту Барселона, і на зворотному шляху ми зупинились у столиці Словенії – Люблянах. Зупинялися і в Будапешті», - розповіла керівник студії.

Своїми враженнями поділилися і учасниці хору.

Саша Некращук: «Ця поїздка була наймасштабнішою за всі роки. Об’їхали багато міст, і хоча у нас залишалося не так уже й багато вільного часу, нам організували масу неймовірно цікавих екскурсій. Організатори, учасники і жителі міста були до нас надзвичайно прихильні».

Ліля Кухарець: «Найбільше сподобались іспанські слухачі. Вони сприймають музику всією душею і бажають зрозуміти зміст, навіть якщо ми співаємо незрозумілою їм мовою. Для таких слухачів хочеться співати!».

Іра Кучерук: «Мені найбільш сподобалася організація нашої поїздки, як продумали її вчителі. Ми не тільки співали, але й їздили на екскурсії, побачили багато нового та захоплюючого. А ще вразила реакція на наші виступи глядачів, їхні щирі аплодисменти».

«Це перемога не лише старшого складу хору. Ми розцінюємо це як перемогу усієї студії, гордимося усіма нашими керівниками. Хочу подякували керівнику нашого Центру Миколі Поліводі, незмінному концертмейстеру Валентині Добровінській, а також перекладачеві Євгену Годовському, який допоміг нам організувати цю поїздку, вів переписку з Заходом та став нашим прихильником», - говорить Олена Ващишина.

Як повідомляв Житомир.info, у 2014 році вихованці хорової студії «Струмочок» привезли І місце з Міжнародного конкурсу «Усі ми діти твої, Україно!».

Олена Маліновська, Олена Ващишина

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі