Політика

Новий сміттєпереробний комплекс зменшить навантаження на звалище і принесе додаткові надходження до бюджету Житомира, - Сергій Сухомлин

5 October 2015, 17:42

Сучасний сміттєпереробний комплекс з максимальним вилученням корисної вторинної сировини вже в найближчі місяці запрацює на житомирському сміттєзвалищі. Першу лінію для несортованого сміття планують запустити вже 10 жовтня.

«Тут буде працювати 16 чоловік, кожен з яких буде відбирати окрему фракцію, за яку він відповідає. Всі ці фракції будуть звантажуватися сюди, знизу транспортер буде їх вибирати і відвозити, відповідно, на пакування, на пресування, на все інше. Надалі, я сподіваюсь, ми дійдемо до того, коли в нас буде роздільний збір сміття і люди до цього будуть звиклі, буде стояти ще одна лінія, на яку будуть привозити так зване чисте сміття, тобто окремо відібране скло, в окремих пакетиках пластик, в окремих пакетиках папір», - каже керівник проектів поводження з твердими побутовими відходами та проблем енергоефективності Валентин Стойко.

Наразі площа житомирського сміттєзвалища складає більше 20 гектарів, і сміття на полігоні продовжує накопичуватися кількаметровими шарами. Завдяки цьому інвестиційному проекту вдасться зменшити навантаження на полігон одразу на третину - розповідає перший заступник Житомирського міського голови Сергій Сухомлин.

«Тобто, інвестор повністю інвестує свої кошти у ці лінії, в цей проект, а місто, знову ж таки, отримує покращення екологічної ситуації, зменшення навантаження на полігон, а також отримуватиме 20 відсотків прибутку від роботи цього підприємства», - каже Сергій Сухомлин.

Своєї черги на монтаж чекають також лінії переробки окремих фракцій: скла, пластику, та паперу, які можна використовувати як вторинну сировину. Валентин Стойко розповідає: великим попитом у світі користується поліетиленовий флекс, який зараз у вигляді пластикових пляшок тоннами лежить на житомирському сміттєзвалищі.

«Зараз на вас приблизно 30 відсотків флексу. Нитки, ґудзики, і все інше. Це все звідси, а зараз ми, на жаль, все це ховаємо у землю і забруднюємо і природу, і екологію, і самі цього не розуміємо», - розповідає Валентин Стойко.

На полігоні побутових відходів вже кілька місяців працює система з дегазації, яка переробляє звальний газ у електроенергію та убезпечує полігон від загорянь, крім того, до міського бюджету від роботи біогазової установки щомісяця надходить близько 100 тис. грн. Подібну енергетичну установку планують встановити для переробки органічних відходів, - розповідає Сергій Сухомлин.

«Ці проекти ми будемо надалі розвивати, і є вже плани з будівництва біогазової станції. І після того, як буде введено лінію по сортуванню твердих побутових відходів, в нас залишатиметься органічна фракція, яка зараз, по суті, ховається у землю на полігоні, а за досвідом європейських країн, цю фракцію просто переробляють на газ», - каже Сергій Сухомлин.

Паралельно з поточною роботою новий комплекс перероблятиме сміття, яке вже накопичилось на полігоні. До того ж, вже заплановані роботи з рекультивації житомирського сміттєзвалища.

Прес-служба Сергія Сухомлина

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі