Влада

За працевлаштованих переселенців роботодавці тепер зможуть отримати компенсацію

7 October 2015, 11:27

 25 вересня 2015 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 08.09.2015 № 696 «Про затвердження Порядку здійснення заходів сприяння зайнятості, повернення коштів, спрямованих на фінансування таких заходів, у разі порушення гарантій зайнятості для внутрішньо переміщених осіб», яка передбачає надання роботодавцям компенсації витрат на оплату праці за працевлаштованих безробітних переселенців, а також витрат на їх перепідготовку чи підвищення кваліфікації.

Про це повідомляє відділ комунікації з громадськістю та ЗМІ Державної служби зайнятості.

«З початку окупації АР Крим та проведення АТО службою зайнятості працевлаштовано вже понад 15 тисяч безробітних переселенців і робота у цьому напрямі проводиться дуже активно. Набуття чинності цієї Постанови дозволить додатково стимулювати роботодавців для працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. Ми стоїмо на шляху реформи служби і такі нововведення дійсно розширюють наші можливості», – наголосив заступник голови Державної служби зайнятості Сергій Кравченко.

Так, служба зайнятості компенсуватиме роботодавцю витрати на оплату праці безробітного переселенця, направленого з центру зайнятості, якщо  роботодавець забезпечить роботою працівника протягом періоду, що перевищує тривалість виплати у два рази. Тобто, роботодавець має забезпечити зайнятість таких осіб протягом удвічі більшого періоду, ніж виплата компенсації (наприклад, строковий договір укладено на 6 місяців, компенсація виплачується 3 місяці).

Варто зазначити, що відшкодування відбувається за умови оплати праці не вище середнього рівня заробітної плати, що склався у відповідному регіоні за минулий місяць. Компенсуються витрати не більше 6 місяців, але якщо йдеться про переселенців з числа категорій громадян, які мають додаткові гарантії зайнятості (особи, які мають дітей до 6 років або виховують без подружжя дітей до 14 років чи дітей-інвалідів), термін відшкодування може збільшитись на період до 12 місяців. Тривалість компенсації визначається рішенням регіональних координаційних комітетів сприяння зайнятості за погодженням з відповідними підрозділами державної служби зайнятості областей або м. Києва.

Крім того, роботодавцю, який працевлаштовує зареєстрованих безробітних з числа ВПО строком понад 12 місяців, компенсуються витрати на перепідготовку та підвищення кваліфікації таких осіб. Сума компенсації встановлюється в межах вартості навчання, але не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Фінансування цих заходів здійснюватиметься коштами Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та Фонду соціального захисту інвалідів України (у разі працевлаштування безробітного інваліда). У разі звільнення такого працівника за ініціативи роботодавця або за згодою сторін до закінчення встановленого терміну збереження гарантій зайнятості, роботодавець має повернути суму виплачених коштів у повному обсязі.

Більш детальну інформацію про Постанову Кабінету Міністрів можна отримати у будь-якому центрі зайнятості. 

Для довідки. Станом на 25 вересня 2015 року в управліннях праці та соціального захисту населення зареєструвались 1 млн. 506 тис. ВПО. З них 360 тис. осіб становили особи працездатного віку. З початку окупації АР Крим та проведення АТО до служби зайнятості звернулись за допомогою у працевлаштуванні 57,8 тис. ВПО. З них отримали профорієнтаційні послуги 56,2 тис. осіб, працевлаштовані 15 тис., брали участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру – 6,1 тис. переселенців та проходили професійне навчання 2,9 тис. громадян.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі