Влада

В області зарплату працівникам боргують 16 підприємств, серед них – житомирський ЖЕК №3

8 October 2015, 11:45

 Згідно з статистичними даними загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах Житомирської області зменшилася упродовж року на 3,5 млн.грн. або на 27,8 % і за станом на 1 вересня 2015 року становила 9 млн.грн. на 16 підприємствах.

Про це йдеться у розпорядженні губернатора Сергія Машковського від 6 жовтня 2015 року «Про стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати  на підприємствах, в установах та організаціях області».

«У структурі загального боргу із виплати заробітної плати по області 5 млн.грн. або 55 % утворилося на 11 економічно активних підприємствах. Решта боргу має місце на 4 підприємствах-банкрутах (3,5 млн.грн. або 38 %) та на одному економічно неактивному підприємстві (ПАТ «Нов-Волинський м'ясокомбінат») – 0,6 млн.грн. або 6 % боргу. По колу підприємств державного сектору економіки сума заборгованості із виплати заробітної плати становила 2 млн.грн. або 21,6 % від загального боргу по області, у тому числі 1,9 млн.грн. – на 3 державних, 120,9 тис.грн. – на 2 комунальних підприємствах. На державних підприємствах борги із виплати заробітної плати зросли впродовж цього року на 501,3 грн. або на 36,7 %. Неприпустимою є наявність заборгованості на 2 підприємствах комунальної власності – КП «Господарник» Брусилівської селищної ради (104,4 тис.грн.) та КП ВЖРЕП № 3 Житомирської міської ради (16,5 тис.грн.)», - зазначено у документі.

Борги із виплати заробітної плати за даними статзвітності мають місце в 10 із 28 територіальних одиниць області: в Андрушівському, у Брусилівському, Коростишівському, Новоград-Волинському, Черняхівському районах, містах Житомирі, Бердичеві, Малині, Коростені, Новограді-Волинському.

«На виконанні в органах державної виконавчої служби області перебувають виконавчі документи про стягнення заборгованості із виплати заробітної плати на загальну суму 16,3 млн.грн., фактично виконано виконавчих проваджень на суму 4,1 млн.грн. або 25 % від загальної суми боргу», - йдеться у розпорядженні.

З метою забезпечення реалізації конституційних прав громадян області на своєчасне одержання винагороди за працю губернатор Машковський попереджає голів райдержадміністрацій про персональну відповідальність за повноту вжитих заходів до погашення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності і забезпечення своєчасної виплати заробітної плати в установах та організаціях комунальної власності та бюджетної сфери.

Головам райдержадміністрацій та міським головам рекомендовано притягнути до дисциплінарної відповідальності заступників голів, які відповідають за стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати та допустили наявність зазначених боргів на підприємствах терміном більш ніж 2 місяці.

Роботу Брусилівської райдержадміністрації щодо виконання розпоряджень голови облдержадміністрації з питання погашення заборгованості із виплати заробітної плати на КП «Господарник» Брусилівської селищної ради визнали незадовільною.

«Рекомендувати УМВС України в області вжити заходи, передбачені кримінально-процесуальним кодексом України, за фактом довготривалої невиплати заробітної плати у ПАТ «Коростенський машинобудівний завод», лінейно-виробничо-диспетчерській станції «Новоград-Волинський» ДП «ПрикарпатЗахідтранс» ВАТ трубопровідного транспорту, ВАТ «Соколівський кар'єр», ПАТ «Малинський дослідно-експериментальний ливарно-механічний завод», - йдеться у розпорядженні.

Губернатор також рекомендував головному територіальному управлінню юстиції посилити дієвість заходів щодо виконання судових рішень із стягнення боргів із виплати заробітної плати працівникам області, а об’єднанню організацій роботодавців області – посилити вплив і контроль за станом дотримання законодавства з праці на підприємствах області.

Як повідомляв Житомир.info, за даними обласного управління статистики сума заборгованості по зарплаті у Житомирській області на 1 вересня 2015р. склала 9,2 млн грн., при цьому обсяг невиплаченої заробітної плати становив 1,3% фонду оплати праці, нарахованого за серпень поточного року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі