Місто

Тема дня на Житомир.інфо: Місцеві вибори 2015. За якими правилами будемо обирати

8 October 2015, 15:40

 «Місцеві вибори 2015. За якими правилами будемо обирати», - на таку тему у студії Житомир.info спілкувалися голова Житомирської міської виборчої комісії Тамара Яремчук та голова Житомирської обласної виборчої комісії Юрій Павлюк.

25 жовтня ми будемо обирати мерів і депутатів за новими правилами. Новий закон про місцеві вибори Верховна Рада ухвалила у липні. Серед нововведень вибори мера у два тури, скорочення кількості депутатів місцевих рад усіх рівнів, прохідний бар’єр для партій 5%. У бюлетенях не буде виборчих блоків лише партії, а в їх списках має бути не менше 30% людей однієї статі – так парламент намагався подбати про права жінок, але саме цей пункт став причиною низки судових позовів.

Деякі виборчі комісії відмовляли у реєстрації представникам партій, які не дотримувались гендерної квоти, представники партій подавали до суду на своїх конкурентів.

Житомир.info підготував інфографіку, з якої видно, що далеко не всі партії, які зареєструвалися для участі у виборах депутатів обласної ради та Житомирської міської ради, зважали на гендерну квоту.

Виборчі комісії вже завершили реєстрацію кандидатів. У Житомирі у виборах братимуть участь представники від 19 партій і 16 кандидатів у мери. До Житомирської облради зареєстровані представники від 16 партій.

Чим закінчилися «гендерні» суди? Чому деяким кандидатам відмовляли у реєстрації? Що робити, якщо не знаходиш себе у списках виборців? Як виглядатимуть бюлетені і скільки їх буде? Відповіді на ці та інші запитання – у відео.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі