Політика

У Житомирі розпочато роботу по підвищенню інвестиційної привабливості регіону

9 October 2015, 19:48

Підвищення інвестиційної привабливості Житомирщини та визначення напрямків роботи з вкладниками в умовах децентралізації влади - такі основні завдання стоять перед «Житомирським інвестиційним центром».

Перший заступник Житомирського міського голови Сергій Сухомлин зауважив: в рамках децентралізації місцева влада самотужки формуватиме свої фінансові потреби, і відповідно, шукатиме шляхи наповнення бюджету.

«Конкурентне середовище між регіонами змушує міста, муніципалітети робити все для того, щоб залучити інвестиції в місто і створити робочі місця та отримати в тому числі і надходження до міського бюджету, тому що вся інфраструктура в місті: від розвитку освіти, медицини в місті, дороги , світло, громадський транспорт - це все бюджет розвитку і наповнення бюджету це насамперед створення нових робочих місць і залучення інвестицій», - каже Сергій Сухомлин.

У круглому столі «Інвестиційні перспективи Житомирщини у контексті децентралізації» взяли участь підприємці, економічні експерти, та інвестори, які вже працюють у Житомирі. Організатори заходу кажуть: створення інвестиційного іміджу - кропітка робота, яка потребує консолідації зусиль спеціалістів різних сфер.

«Просто так інвестор не прийде. Повз проходив, зайшов, щось побудував, або кудись проінвестував… Потрібно знайти необхідну галузь чи напрямок бізнесу, взяти його, вивчити, всебічно ознайомитися, підготувати бізнес - план, розрахувати всі цифри і потім шукати інвестора», - каже Вадим Ліскі.

Керівник інвестиційних проектів компанії, яка вже вклала у сміттєпереробний комплекс у Житомирі понад 10 мільйонів гривень, каже: регіон має серйозний інвестиційний потенціал, але для його реалізації місцева влада має створити сприятливі умови.

«Для того, щоб дати зовнішні інвестиції, потрібно дати зрозуміти як їх вкладати, щоб це було не так, що ти вкладеш і в тебе заберуть або відберуть чи не дадуть в подальшому отримати дохід. Основне-це безпека регіону, а це залежить від влади і від ментальності людей, що живуть в цьому регіоні», - каже керівник інвестиційних програм ТОВ «ЕКО-ІМПЕКС» Олексій Амфітеатров.

 Рейтингове агентство IBI Rating оцінило інвестиційну привабливість Житомира як «достатню» та присвоїла йому оцінку ivnBBB+. Модератор круглого столу Денис Безлюдько, зауважив, що це хороша оцінка для міста, у якому за усі роки незалежності влада не зробила майже нічого для формування інвестиційного іміджу.

«Тобто, є питання до влади: чому за 25 років нічого в цьому напрямку не було зроблено. Я думаю, що тут багато роботи. Це робота і губернатора, і мера, і можливо навіть центральної влади, і людей, які зараз будуть вибирати собі людей, які повинні будуть кудись вести вперед, у світле майбутнє», - каже головний редактор інформаційної агенції «РБК Україна» Денис Безлюдько.

Учасники круглого столу розглянули сильні та слабкі сторони регіону, а також визначили наступні кроки по підвищенню інвестиційної привабливості області, зокрема створення дорожньої карти для інвесторів.

Прес-служба Сергія Сухомлина

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі