Суспільство

Громадські організації проігнорували нараду з проблеми всихання лісів у Житомирській області

16 October 2015, 16:23

У Житомирській області за останніх 5 років площа лісових насаджень, які постраждали від всихання, збільшилася в понад 2,5 рази.  

Про це Житомир.info повідомила прес-служба Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства.

На семінар-нараду з питань всихання лісових насаджень, проведену на базі Радомишльського та Житомирського лісгоспів, з'їхалися  спеціалісти Державного агентства лісових ресурсів, керівники лісозахисних підприємств України та науковці. Представники ж громадських організацій, яких теж запросили на обговорення проблеми всихання лісів, проігнорували захід, - констатує прес-служба.

«Останнім часом звинувачень на адресу лісівників в тому, що вони масово і безконтрольно вирубують ліси, звучить все більше й більше. Ми не заперечуємо: рубати дійсно доводиться більше, але це аж ніяк не неконтрольовані рубки, лісівники ніяким чином на них не наживаються, як думають деякі. Більше того – це велика проблема для лісівників. Адже всихають насадження, які ще не досягли віку стиглості, прибирати їх треба швидко, бо жодний добрий господар не може допустити, щоб деревина, яку можна реалізувати і мати надходження і в казну підприємства, і в бюджет держави, просто згнила на ділянці. Потім ще ж ці площі потрібно заліснити – а це знову витрати. До того ж думаємо і про те, що робити, щоб і ці насадження не спіткала така ж доля. Тому ми й кличемо на допомогу науковців, сподіваємося від них отримати поради, як зарадити лиху і як з ним боротися», – говорить перший заступник начальника Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Ільїн.

Лісознавці сходяться на думці, що першопричиною всихань найімовірніше є суттєве зниження рівня ґрунтових вод, ослаблення насаджень, що призводить до масового розмноження грибкових захворювань, різних бактерій та вторинних шкідників – комах.

Наразі інші рекомендації, крім необхідності вчасно – протягом 2-3 місяців - прибирати всихаючі дерева, немає, - констатують лісівники.

Фото прес-служби Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі