Спорт

У Житомирі півфінал чемпіонату України з шахів зібрав рекордну кількість учасників

31 October 2015, 20:00

Понад півтори сотні юних шахістів з 20 областей приїхали до Житомира на півфінал чемпіонату України з шахів. Впродовж семи днів юнаки та дівчата віком від 9 до 12 років змагалися за право участі у всеукраїнських змаганнях. Організатори зізнаються: на таку кількість учасників не розраховували.

«Розраховували турнір на 70 чоловік, зробили попередню реєстрацію – зареєструвалося сто чоловік. Ми зняли два додаткових зали – приїздить 160 чоловік. Це рекорд України за часи Незалежності. Вперше таку кількість приймає будь-який обласний центр. Для Житомира це взагалі унікальне явище. Дітки змагаються за потрапляння до фінальної частини, де буде грати 12 найсильніших», – каже віце-президент федерації шахів Житомирської області Ігор Випханюк.

Переможцем серед юнаків віком до 12 років став 9 - річний Семен Мітусов з Краматорська. Хлопець розповідає: перемога далася достатньо легко, але їй передували роки кропіткої праці та тренувань.

«Вони старалися, але я їх перегравав. Я займаюся з шести років. Спочатку мене вчив мій старший брат, він зараз навчається у Харкові. Потім ще батько мене вчив, теж трохи вміє грати, а потім я пішов у клуб і почав там вчитися шахам», - розповідає переможець.

На турнірі взяли участь також більше 20 житомирян, але перемогу їм вибороти не вдалося.  За словами начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту у інших містах шахам приділяють набагато більше уваги і навіть, вводять їх у шкільну програму. Ірина Ковальчук каже:  Житомир також почав рухатись у цьому напрямку і вже отримав грант на реалізацію проекту «Шахи у школі».

«Користь від гри в шахи вже доведена науково, тому що діти, які грають в шахи  якраз з такого віку, мають набагато більш розвинену логіку, більш схильні до логічного мислення і є, навіть таке дослідження, що кращі «айтішники» та програмісти – це саме ті, хто грали в дитинстві в шахи. Тому, я думаю, у нас ще все попереду і шахи в місті Житомирі будуть розвиватися інтенсивно і ефективно, і ми будемо мати перемоги вже в наступному році», – каже Ірина Ковальчук.

Організатори турніру впевнені: така кількість учасників показник того, що шахи як вид спорту набирають в Україні дедалі більшу популярність.

 Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі