Влада

Більше третини новообраних депутатів Житомирської облради відмовилися брати участь у виборах голови

12 November 2015, 20:04

 12 листопада з 64 новообраних депутатів Житомирської обласної ради 7 скликання на першу, установчу сесію прийшли 62.  Згідно регламенту, для подальшої роботи депутати мали обрати голову обласної ради. Кандидатур було всього дві: Володимир Ширма від Блоку Петра Порошенка та Анжеліка Лабунська від «Батьківщини». Голосувати вирішили анонімно і в два етапи – окремо за кожного з кандидатів.

На початку голосування у сесійній залі вже назрів конфлікт. Сидір Кізін обвинуватив керівників Самопомочі та Блоку Петра Порошенка у тому, що вони забороняють своїм депутатам брати участь у голосуванні.

«Розенблат стоїть і фактично забороняє депутатам брати бюлетені для голосування. В бюлетені для голосування є дві позиції : «за» і «проти». Тому у нас прохання до депутатів: якщо у вас є своя позиція, візьміть бюлетень і проголосуйте. Або за, або проти», - закликав депутатів Сидір Кізін.

«Послухайте, я як народний депутат маю право слідкувати, контролювати, що відбувається в залі. Тому тиснути на депутатів неможливо. Будь ласка, це їхнє право: брати бюлетень чи не брати», - відповів Народний депутат України Борислав Розенблат.

Сидір Кізін наполегливо просив голову лічильної комісії назвати прізвища депутатів, які не взяли участь у голосуванні, втім Юрій Довгополий відмовив, і зауважив, що це вважалося б тиском. Самі ж депутати пояснили свою відмову голосувати тим, що схема обрання голови обласної ради їх не влаштовує.

«Ми вносили поправку, ми хотіли, щоб на одному бюлетені було два прізвища, як на справжніх виборах. Це ж відкрите голосування, яке воно закрите? От я зараз таким чином протестую проти Лабунської і це моя думка. Я таким чином протестую», - обурився депутат Житомирської обласної ради Євгеній Жабокрицький.

Підрахунок голосів продовжувався близько півгодини. До другого етапу голосування не дійшло - головою обласної ради в першому ж турі обрали Анжеліку Лабунську, як набрала мінімально необхідну кількість голосів.

«Взяли учать у голосуванні: 38 депутатів. Не взяло участь у голосуванні: 26 депутатів. за Лабунську Анжеліку Вікторівну подано 33 голоси», - зачитав голова лічильної комісії Юрій Довгополий.

Депутати оплесками зустріли результати голосування та привітали Анжеліку Лабунську з посадою. Народний депутат України від Блоку Петра Порошенка Борислав Розенблат також взяв слово і побажав депутатам успіхів у роботі з новообраним головою.

«Я хотів би поздоровити голову обласної ради Анжеліку Вікторівну Лабунську. Хочу поздоровити широку коаліцію разом з Партією Регіонів за обрання. Я дуже радий, що у нас є «Батьківщина» разом з «Опоблоком». Так зажди було, так воно і є. Буду сподіватися, що ви разом підете вперед і будете робити свою роботу. Так що бажаю вам успіхів в роботі, прийнятті тих чи інших законів. Що можна побажати? Великому кораблю велике плавання. Вперед!», - каже Борислав Розенблат.

Голова Житомирської обласної ради Анжеліка Лабунська подякувала депутатам за підтримку, склала присягу і одразу відмовилась від заробітної плати.

«Я відмовляюся від заробітної плати. Я прошу встановити мені заробітну плату в розмірі однієї гривні. Мені не треба надбавки. Є сьогодні бюджет, в мене задекларовані доходи і мені буде дуже соромно, якщо ще обласна рада буде за рахунок людей виплачувати мені заробітну плату», - каже Анжеліка Лабунська.

У роботі сесії оголосили перерву. Дату наступного зібрання депутатів визначать робочі групи.

Фоторепортаж про голосування дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі