Суспільство

ОПОРА попереджає про можливі проблеми під час голосування та підрахунку голосів у Житомирі, правоохоронці готуються

13 November 2015, 16:00

 14 міст із 29, де 15 листопада відбудеться повторне голосування на виборах міських голів, мають висковий рівень потенційної конфліктності щодо дня голосування і підрахунку голосів з імовірністю силового протистояння і юридичного оскарження результатів.

Про це 13 листопада повідомляє Громадянська мережа ОПОРА, яка закликає кандидатів на посади міських голів утриматися від політичного тиску на членів виборчих комісій, а правоохоронні органи своєчасно реагувати на факти підкупу та інші порушення виборчого законодавства.

«Перебіг передвиборчої кампанії та регіональний суспільно-політичний контекст свідчить про потенційну конфліктність дня повторного голосування і процесу підрахунку голосів у 14 містах з 29, а саме: Дніпропетровськ, Павлоград, Кривий Ріг, Дніпродзержинськ, Нікополь, Запоріжжя,  Бердянськ, Мелітополь, Краматорськ, Миколаїв, Черкаси, Чернігів, Житомир, Ужгород», - відзначає Ольга Айвазовська, координатор парламентських і виборчих програм ОПОРИ.

До потенційних викликів дня повторного голосування 15 листопада 2015 р. ОПОРА зараховує підкуп виборців, силові протистояння між кандидатами, неналежну роботу виборчих комісій та спроби маніпуляцій із підрахунком голосів, встановленням підсумків те результатів голосування.

Інтенсивність агітаційної діяльності кандидатів, що балотуються у рамках другого туру голосування на посади міських голів, є суттєво нижчою, порівняно з передвиборчою кампанією, що розгорталася до 25 жовтня 2015 року.

«Найбільш динамічно та конфліктно розгортаються кампанії у тих містах, де за результатами голосування в першому турі був встановлений мінімальний розрив у кількості голосів між першими двома кандидатами: в Дніпропетровську, Луцьку, Житомирі, Сєверодонецьку, Хмельницькому, Івано-Франківську, Білій Церкві та Мелітополі», - зазначив аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев.

Про забезпечення правопорядку під час другого туру виборів говорили 12 листопада на брифінгу в МВС.

Як повідомив радник міністра Іван Стойко, за результатами першого туру, майже рівні шанси у кандидатів у Дніпропетровську. Схожа ситуація у Луцьку, Житомирі, Івано-Франківську, Білій Церкві, Кіровограді, Хмельницькому, Запоріжжі та Мелітополі.

«У цих містах МВС посилило охорону, залучено додаткові сили, діятимуть слідчо-оперативні групи, групи швидкого реагування та вибухотехнічні служби. Тобто особливу увагу ми приділятимемо не сільській місцевості, а містам із кількістю населення понад 90 тисяч», - наголосив Іван Стойко.

Як повідомляв Житомир.info, 15 листопада на території 17 районів Житомирської області, у тому числі й Житомирі, відбудеться повторне голосування з обрання голів та депутатів місцевих рад. До охорони громадського порядку будуть залучені понад 360 працівників поліції Житомирської області, до чергувань під час виборів планується задіяти понад 180 членів громадських формувань.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі