Інтерв'ю

Малинчанин Валерій Андрійцев розповів про Європейські ігри та стосунки з російськими спортсменами

20 November 2015, 09:06

Борець вільного стилю, бронзовий призер чемпіонату світу, срібний призер чемпіонату Європи, срібний призер Олімпійських ігор, малинчанин Валерій Андрійцев розповів про свої успіхи в цьому сезоні, Європейські ігри, стосунки з російськими спортсменами та підготовку до Олімпійських ігор в Ріо-де-Женейро.

Цього року Валерій здобув бронзу на перших в історії Європейських іграх. Втім він вважає свій виступ не дуже вдалим. Напередодні змагань в Баку Валерій отримав травму. Забив скулу, вона почала розпухати. Препаратів ніяких серйозних не можна було використовувати. Але коли була температура під 38, довелося вживати антибіотики. Тиждень сидів на ліках. Тому підходив до змагань не в найкращій формі. Але все рівно боровся до останнього:

- У фіналі буквально трішечки не вистачило. Чисто фізично було важко. Відчував все це навантаження ліків на організм і віддав перемогу буквально за 5 секунд до кінця бою. Але зумів реабілітуватися в поєдинку за бронзу.

- Часто такі травми ти отримуєш?

- Це може бути і на змаганнях і на тренуваннях. Бувє по всякому. Під час змаганнях зламав ребро. Боровся, і на видиху суперник хотів мене кинути. Випадковість. Але таке буває. Бій я продовжив, але програв. Хочу сказати, що дуже багато яких травм супроводжують не лише вільну боротьбу, а й взагалі професійний спорт.    

- Ти виграв гран-прі з вільної боротби в Якутії. Як до тебе ставилися в Росії, враховуючи ситуацію в країні?

- Можу говорити лише за тих спортсменів, які були на змаганнях, з якими я боровся і спілкувався. Завжди, коли приїжджаю в Росію нас зустрічають, питають як там. Дуже переживали за нас. Підтримували. Казали, ви там тримайтеся, ми з вами.  Вони завжди підтримують нас. Спорт має об’єднувати людей.

- Минулого року ти виграв бронзу на чемпіонаті світу. Але цього року не поїхав на ці змагання. Чому?

- В Баку мені поставили ціль бути у фіналі. Але я не зміг її виконати. Тому на чемпіонат світу дали шанс моєму опоненту себе реалізувати і поїхав він.

- Наступного року буде Олімпіада в Ріо-де-Женейро. Яка ситуація в тебе з відбором?

- Вже є ліцензія у моїй ваговій категорії. І тренерам дещо простіше – не потрібно думати як цю ліцензію дістати. Але хто конкретно поїде – будуть вирішувати тренери.

- В тебе є шанси потрапити на Олімпіаду і що для цього потрібно зробити?

- Що потрібно зробити – скажуть тренери. Хто буде краще готовий, той і поїде.

- В тебе велика конкуренція?

- Зазвичай основних претендентів двоє. Але завжди позаду стоять молоді спортсмени, які дихають в спину і не дають розслабитися. В нашій ваговій категорії складно.

- Тоді в яких наступних змаганнях плануєш брати участь?

- Це так само буде вирішувати тренерський штаб. Моя задача маленька – скажуть – поїду.

- Якщо говорити про твої плани, чого хочеш досягнути і чи не думав про тренерську роботу?

- Звісно, хочеться максимум досягнути. Чим буду займатися потім – не знаю. Але до тренерської роботи поки не готовий. Дві професії калічать людину остаточно і на все життя – це лікарі та педагоги, які отримують мізерну заробітню платню. А ви самі можете уявити, скільки потрібно віддати енергії та зусиль, щоб виховати дитину чи підготувати спортсмена. І така відповідальність за ті копійки – це дуже складно.

- Але спортсменам зараз так само непросто. Є сьогодні підтримка з боку держави? Хто тебе підтримує?

- Є люди, які допомагають – Генадій Мурашковський, Олег Попов. Федерація допомагає. Наприклад, преміальні за Азербайджан федерація виплатила більші, ніж держава.

- В твоєму рідному місті тебе впізнають?

- Малин – маленьке містечко і там всі один одного і так знають.

- В Малині проводяться змагання на призи Валерія Андрійцева. Можеш про них розказати детальніше?

- Після Олімпійських ігор в Лондоні вирішили зробити турнір з вілної боротьби в Малині. Нас підтримали депутати міської ради та міський голова Малина. Хотілося якось стимулювати новачків у вільній боротьбі. Все починалося як внутрішній турнір. Але цього року турнір включено в національний календарний план і він буде проводитися під егідою НОКу. Змаганнями вже цікавляться в Польщі, Молдові. Але ми поки не готові зробити турнір міжнародним.

- В яких числах він буде?

- Це буде 26-27 грудня. Раніше був один день, але зараз багато учасників. На жаль, у нас поки немає умов, щоб робити великі змагання. Будемо над цим працювати.

Спортивний Житомир

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі