Суспільство

У Бердичева зі скандалом і під наглядом поліції демонтували пам’ятник Котовському

23 November 2015, 15:53

У Бердичеві демонтували пам’ятник радянському військовому і політичному діячеві Георгію Котовському. Минулого тижня рішення про демонтаж пам’ятника на виконання вимог закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» ухвалила Бердичівська міська рада.

Рішення про демонтаж на сесії проголосували більшістю. Дату призначили на 23 листопада. Саме цього дня відзначається річниця трагічних подій у селищі Базар на Житомирщині. У 1921-му році бійці Червоної армії на чолі з Котовським взяли у полон УНРівців та стратили їх.

«Моє звернення і звернення бердичівлян, тому що вони підписалися, розглядалося міськрадою. І було прийнято на останній сесії. Хто такий був Котовський? Треба також розуміти, що він попри історичні події в Базарі, попри героїв Базару сам Котовський визнаний особою, яка підлягає закону про декомунізацію. Якщо взяти посилання з інституту національної пам'яті, саме вони мають право тлумачити, хто є катом, хто підпадає під закон, а хто не підпадає. Вони зазначають, що Котовський Григорій Іванович є авантюрист, грабіжник, розбійник, брав участь у знищенні українського національного руху, здійснював масові злочини проти цивільного населення. Ми маємо ситуацію, коли 6 місяців діє закон про декомунізацію. І я думаю, зараз такі події, що вшановуємо пам'ять в Базарі, я думаю, зараз, як ніколи, актуально здійснити демонтаж», - говорить ініціатор демонтажу пам‘ятника Котовському Ольга Матвійчук.

Пам’ятник Григорію Котовському у Бердичеві був встановлений у 1969-му році. Саме у цьому місці дислокувалася військова дивізія, названа на честь прославленого полководця громадянської війни.

Щодо демонтажу думки у бердичівлян розійшлися. Одні підтримують ідею знесення, інші проти.

«Весь мир таке не робить. Стоять пам'ятники по всій Європі і їх ніхто не зносить. Напишіть на ньому, що він був злочинець чи ще - нехай потомки читають, якщо він таким був. Історія розбереться, нащо починати з пам'ятників, у нас і других проблем багато». – каже мешканець Бердичева В’ячеслав.

«Не можуть стояти в нашій державі пам'ятники бандитам, окупантам нашої держави. Тому що те, що він творив в Базарі Котовський, те, що він творив по всій Україні, придушував селянські повстання, причому жорстоко придушував. Відомий факт, що коли до нього зверталися на українській мові, він усіх посилав на розстріл, казав, я вас не розумію, там вас зрозуміють», - говорить осавул гайдамацько-древлянського козацького куреня Юрій Коломієць.

У визначений час до монументу підігнали комунальну техніку. Однак приступити до роботи одразу не вдалося – захисники пам’ятника перегородили дорогу монтажним кранам.

«Є люди, які за демонтаж цього пам'ятника і є також люди, які проти цього і треба кожного слухати і кожного вислуховувати, а не везти бігом рішити і його демонтувати. В законі прописано, що людей потрібно інформувати за 2 тижні до будь-яких дій. Це також закон і ми також не маємо його порушувати це моє бачення, бачення всіх цих людей, які проживають в цьому районі», - каже голова міської організації партії «Опозиційний блок» у Бердичеві Наталія Онуфрієнко.

Правоохоронці оточили територію довкола пам’ятника. Аби зрушити майже триметрову фігуру з бетону та металу знадобилося кілька хвилин. Цілим і неушкодженім пам’ятник зняли з постаменту. Подальша доля пам’ятника наразі невідома, на його місці місцеві патріоти пропонують встановити монумент героям 26-ї бригади.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі