Політика

Як житомиряни зможуть відкликати новообраних депутатів та голів міських рад

25 November 2015, 11:00

Новообрані депутати місцевих рад активно почали свою роботу. Вибори за новим законом не лише оновили і скоротили депутатський корпус, але й дали можливість виборцям відкликати народних обранців, якщо ті не виправдають сподівань та очікувань.

Статті закону «Про статус депутатів місцевих рад» доповнено описом механізму відкликання голів та депутатів за народною ініціативою.

Вносити пропозицію про відкликання депутата за народною ініціативою мають право виборці відповідного виборчого округу не раніше як через рік з моменту набуття депутатом таких повноважень.

Таке рішення приймається на зборах виборців у кількості: не менше 300 осіб – для відкликання депутата міської ради міста обласного значення та районної ради у місті; 150 осіб – для відкликання депутата районної ради; 100 осіб – для відкликання депутата міської ради міста районного значення; 30 осіб – для відкликання депутата сільської, селищної ради.

На цих зборах утворюється ініціативна група для збирання підписів виборців на підтримку пропозиції про відкликання депутата та затверджується її персональний склад.

Виборець, який підтримує вимогу щодо відкликання депутата, власноруч на підписному листі зазначає свої прізвище, власне ім'я та по батькові, число, місяць і рік народження, відомості про громадянство, серію та номер паспорта громадянина України (тимчасового посвідчення громадянина України) та адресу місця проживання, ставить на підписному листі дату підписання та свій підпис.

Для відкликання депутата, обраного у багатомандатному виборчому окрузі, має бути зібрана кількість підписів, що є більшою за виборчу квоту, але не меншою ніж кількість голосів, поданих за відповідну місцеву організацію партії у відповідному територіальному виборчому окрузі, де він був обраний депутатом.

В пункті 16 протоколу про результати виборів депутатів Житомирської міської ради зазначено, що виборча квота становить 1389 голосів.

Наприклад, якщо за депутата, а відповідно і за партію, яка його висувала, на окрузі проголосували 263 виборця, то щоб відкликати цього депутата, потрібно зібрати 1390 і більше підписів.

Підписні листи передають на перевірку до відповідної територіальної виборчої комісії.

Комісія звертається до вищого керівного органу партії, місцева організація якого висувала відповідного депутата, який може прийняти рішення про відкликання або про відмову у задоволенні цієї ініціативи. У разі відкликання депутата, замість нього обранцем стає наступний за черговістю кандидат у депутати.

Стаття 37 закону «Про статус депутатів місцевих рад» визначає підстави для відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою:

1) порушення депутатом місцевої ради положень Конституції і законів України, що встановлено судом;

2) пропуск депутатом місцевої ради протягом року більше половини пленарних засідань ради або засідань постійної комісії, невиконання ним без поважних причин, передбачених статтею 10 цього Закону, обов'язків депутата місцевої ради у виборчому окрузі;

3) невідповідність практичної діяльності депутата місцевої ради основним принципам і положенням його передвиборної програми, невиконання депутатом місцевої ради передбачених статтею 16 цього Закону зобов'язань звітувати перед виборцями та проводити зустрічі з ними.

Сільський, селищний, міський голова може бути відкликаний з посади за народною ініціативою, як і депутати – через рік з моменту набуття ним повноважень. Рішення приймається на зборах виборців в кількості 200 осіб для відкликання міського голови міст обласного значення, 20 осіб міст районного значення, 30 осіб для відкликання селищного голови та 20 осіб для відкликання сільського голови.

На підтримку пропозиції про відкликання сільського, селищного, міського голови має бути зібрано кількість підписів, що перевищує кількість голосів, поданих за нього на місцевих виборах, за результатами яких він був обраний сільським, селищним, міським головою.

Наприклад, щоб відкликати міського голову Радомишля, за якого проголосували 1383 виборці, потрібно зібрати 1384 і більше підписів.

У разі відкликання місцевого голови призначаються позачергові вибори сільського, селищного, міського голови.

Законом забороняється платити коштами, товарами або послугами за підписи на підтримку пропозиції про відкликання депутата місцевої ради та голови, а також перешкоджати виборцю у підтримці цієї пропозиції.

Нагадаємо, двох депутатів від Об’єднання «Самопоміч», які проголосували за обрання Анжеліки Лабунської головою Житомирської обласної ради, однопартійці виключили із фракції, але, за словами голови парторганізації, поки не можуть відкликати мандат.
 
Як повідомляв Житомир.info,  в міську раду пройшли депутати від шести партій, а вибори мера Житомира виграв Сергій Сухомлин.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі