Місто

Студенти Житомирського військового інституту готові пікетувати Міністерство освіти і науки

25 November 2015, 16:25

 «Дайте довчитись в ЖВІ» і «Поверніть нам статус студента» – з такими плакатами до облдержадміністрації вранці 25 листопада прийшли студенти Житомирського військового інституту імені Сергія Корольова.

250 юнаків та дівчат, які оволодівають чотирма цивільними спеціальностями (системна інженерія, безпека інформаційної та комунікаційної системи, електротехніка та електротехнологія і радіотехніка), ще з вересня опинились у «підвішеному» стані через реорганізацію ВУЗу, – розповідає студент вишу Олег Копаниця.

Молодий чоловік каже: невідомо навіть, чи вдасться закінчити навчання саме у військовому інституті.

«Нам обіцяли, що два тижні - і все вирішиться. Це було до листопада місяця, поки студенти не почали відкрито проявляти своє невдоволення. Управління університету запропонувало з'їздити разом з ними в Київ. Ми ходили по цих кабінетах, і більшість людей чули про цю проблему вперше. Нас побачили люди, ми ходили, їздили, але це не приносить ніякого результату. Бо нам сказали прямо в Міністерстві, що ми дуже пізно спохватились. Зараз обіцяють, що все вирішиться. Так, як і було це з першого вересня», - каже студент.

Питання необхідно вирішувати на рівні Кабінету Міністрів – вважає начальник військового інституту Юрій Даник, який прийшов на майдан Корольова разом зі студентами.

«Це питання вирішується саме в Міністерстві освіти і науки України. Але його реальне вирішення можливе лише в Кабінеті Міністрів України. Тобто, як ми бачимо з усіх перепитій, необхідна постанова Уряду, в якій буде визначено порядок підготовки фахівців різних Міністерств і відомств в навчальних закладах різних Міністерств і відомств», - говорить начальник Житомирського військового інституту Юрій Даник.

Після зустрічі з начальником інституту до студентів вийшов перший заступник голови облдержадміністрації Геннадій Дмитренко. Чиновник запевнив, що про проблему військового інституту знають і, не покладаючи рук, намагаються її вирішити.

«Це дві проблеми. Перша – це фінансовий ресурс, щоб постанова Кабміну, розпорядження, яке було прийняте 11 числа, пройшла на бюджетний комітет і на бюджетному комітеті зробили розподіл фінансового ресурсу, і щоб виплачували зарплату викладачам і платили стипендію, і щоб ми в бюджетний рік були з фінансовим ресурсом. Другий етап – це друга проблема, щоб ви дійсно закінчили ваше навчання у ВУЗі, в якому ви вчитесь. Це треба готувати повторну постанову Кабміну. Ми над цим працюємо теж. Голова облдержадміністрації особисто сьогодні їде в Кабмін, щоб вирішити ваше питання», – звернувся до студентів перший заступник голови Житомирської ОДА Геннадій Дмитренко.

Слова Геннадія Дмитренка не влаштовують студентів, і ініціативна група йде спілкуватись з заступником голови ОДА та головою Житомирської обласної ради. Чиновники запевняють: вже до кінця тижня допоможуть вирішити проблему студентів військового інституту.

«Складнощів великих, які б не вирішувались, з цього приводу немає. Ми зараз вже розподілили напрямки, де підсилити, де обласна рада візьме участь. Стосовно адміністрації, то голова їде в кабмін, по кабміну питання закривається. Міністерство освіти я особисто беру на себе. Тому давайте ми просто визначимо: по-перше, якийсь проміжний час для результатів, для того, щоб ми з вами зустрілись; і обміняємось телефонами для того, щоб через вас могли тримати всіх студентів в курсі, що відбувається і як ми рухаємось. Для того, щоб зняти цю соціальну напругу», - запевняє заступник голови Житомирської ОДА Ярослав Лагута.

Студенти налаштовані рішуче, і якщо найближчим часом питання їх статусу не буде вирішено, готові їхати з пікетом під Міністерство освіти і науки до Києва.

Нагадаємо, через перехід під юрисдикцію Міноборони від Міносвіти у житомирському військовому інституті ім. С. Корольова постало питання з виплатою зарплат викладачам та стипендій студентам.

Як повідомляв Житомир.info, батьки студентів ЖВІ побоюються, що після 31 грудня 2015 року в інституті можуть продовжити навчання лише курсанти.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі