Влада

У Житомирі за 160 мільйонів хочуть покращити місто – розробили проект Комплексної цільової програми

27 November 2015, 11:39

 У Житомирі хочуть витратити 160 млн грн на реалізацію Комплексної цільової програми розвитку житлового господарства «Ефективне та надійне житлове господарство – мешканцям міста на 2016–2017 роки».

Проект рішення міськвиконкому про погодження Комплексної цільової програми та проект рішення сесії про її затвердження опубліковані на сайті міської ради 26 листопада.

«Мета Програми – реалізація державної політики в житлово-комунальному господарстві, здійснення заходів ефективності та надійності його функціонування, забезпечення сталого розвитку для задоволення потреб населення і господарського комплексу в житлово-комунальних послугах відповідно до встановлених нормативів і національних стандартів», - йдеться у проекті.

За два роки на реалізацію програми планують витратити 160 млн 260,6 тис.грн.

«Фінансове забезпечення на виконання запланованих завдань і заходів здійснюватиметься за рахунок коштів: державного бюджету; обласного бюджету; міського бюджету; коштів підприємств житлово-комунального господарства міста; приватного капіталу; грантів, благодійних внесків», - зазначають розробники програми.

Кошти планують витрачати на такі напрямки:

ремонт, реконструкція житлового фонду та благоустрій прибудинкових територій та проїздів – необхідний обсяг коштів в сумі 140 млн 418,6 тис.грн;

фінансове забезпечення житлово-комунальних підприємств – необхідний обсяг коштів в сумі 1 млн 800,0 тис.грн;

санітарна очистка території міста та виконання природоохоронних заходів – необхідний обсяг коштів в сумі 10 млн 640,1 тис.грн;

виконання робіт з очищення шахтних колодязів загального користування – необхідний обсяг коштів в сумі 180,9 тис.грн;

створення сприятливого для життєдіяльності населення міста довкілля – необхідний обсяг коштів в сумі 1 млн 900,8 тис.грн.

У проекті програми передбачається створення відділ технічного нагляду за об’єктами капітального ремонту житлового фонду управління житлового господарства міської ради виконує функції здійснення контролю за дотриманням вимог чинного законодавства при: проведенні капітального ремонту для забезпечення подовження термінів експлуатації будинків та внутрішньобудинкових інженерних комунікацій, поліпшення енергозберігаючих показників; виконанні поточного ремонту житлових будинків; створенні безпечних умов користування та обслуговування ліфтів в житлових будинках; покращенні санітарного стану і благоустрою території міста; забезпеченні сталого функціонування аварійної служби.

На утримання відділу, що виконує функції по контролю за виконанням робіт на об’єктах житлового господарства міської ради, пропонують з міського бюджету виділити 570,2 тис.грн: у 2016 році – 262,9 тис. грн, у 2017 році – 307,3 тис.грн.

Також з міського бюджету пропонують виділити 4 млн 750,0 тис.грн на виготовлення документації із землеустрою, містобудівне обґрунтування (свідоцтво на право власності територіальної громади, витяг на право користування, визначення меж прибудинкових територій, інвентарні справи) та обстеження технічного стану конструкцій існуючих житлових будинків.

Розробники прогнозують, що виконання Програми дозволить:

забезпечити належні умови проживання мешканців міста та подовжити термін експлуатації наявного житлового фонду, його інженерних мереж та прибудинкових і внутрішньоквартальних територій;

покращити технічний стан житлових будинків шляхом проведення поточного та капітального ремонтів житлових будинків;

утримувати в належному санітарному стані дворові території,

забезпечити населення житлово-комунальними послугами відповідної якості та рівня;

підвищити рівня благоустрою міста;

забезпечити естетичного та привабливого зовнішнього вигляду міста;

покращити умов відпочинку мешканців;

зменшити шкідливий вплив побутових відходів на навколишнє середовище;

забезпечити безперебійну роботу підприємств, стосовно ліквідації аварійних ситуацій та їх оперативне усунення;

забезпечити підключення систем протипожежного захисту житлових будинків підвищеної поверховості до автоматичних систем пожежогасіння сигналізації диспетчерських пунктів пожежних частин міста.

ліквідувати стихійні звалища побутових відходів на околицях міста;

впровадити нові технології у сфері поводження з побутовими відходами, поліпшити якість обслуговування мешканців міста;

зменшити кількість безпритульних бродячих тварин на вулицях міста та захистити мешканців від їх нападів;

оновити парки сміттєвозних машин, контейнерного господарства;

впровадити новітні високоефективні екологічнобеспечні та ресурсозберігаючі технології, які базується на комплексному поєднані методів перероблення ТПВ з подальшим їх сортуванням на спеціальній технологічній лінії (сміттєпереробного комплексу), компостуванням органічної частини та складуванням (розміщенням) інертного оточуючого природного середовища мінерального залишку, який не утилізується на полігоні;

покращити санітарний стан вулиць м. Житомира за рахунок збільшення кількості контейнерів європейського зразка та укладення договорів з мешканцями приватного сектора на вивезення ТПВ.

Довідка від управління житлового господарства міської ради: В комунальній власності міста Житомира нараховується 1347 житлових будинки різної поверховості загальною площею близько 3,0 млн.кв.м. Переважна більшість житлових будинків побудована до середини 80-х років минулого сторіччя. Зберігається тенденція старіння житлового фонду, загальна зношеність якого на сьогодні становить 49%, погіршення стану ліфтового господарства, інженерних мереж та покрівель. Практично призупинено проведення комплексного капітального ремонту з виконанням робіт по реконструкції та модернізації житлових будинків. 170 будинків визнано ветхими, 22 – аварійними (в основному до 1917 року забудови), що становить 24% від загальної кількості будинків.

Утриманням в місті будинків, що належать до комунальної власності, займаються 9 КП «ВЖРЕП», ТОВ «КК «КомЕнерго–Житомир», ПП «АММОНН», ПП «ВЖРЕП №4», ПП «КВЖРЕП №8». Також в місті існує 4 житлово-будівельних кооперативи (ЖБК), на балансі яких перебуває 120 житлових будинків. На сьогодні вже створено 67 ОСББ, в яких необхідно капітально ремонтувати ліфти, дахи, інженерні мережі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі