Місто

Повторне засідання у справі колишнього держслужбовця-сепаратиста з Житомира перенесли

28 November 2015, 09:32

14 година 15 хвилин 27 листопада. У Житомирському апеляційному суді повна зала активістів. З хвилини на хвилину суд має зачитати ухвалу стосовно апеляції про міру запобіжного заходу – тримання під вартою колишньому начальнику інспекції з питань захисту прав споживачів Олександру Дацьку. Йому інкримінують сприяння терористичній організації «ДНР». Втім стражі правосуддя не поспішають – прес-секретар суду каже: можуть бути зайняті.

З годинним запізненням до залу заходять судді і зачитують ухвалу. Згідно з нею суд задовольняє апеляцію захисту і Дацька відпускають з-під варти.

Втім така ухвала суду не влаштовує активістів і вони блокують вихід з судової зали. Громадськість вимагає від суддів пояснень. Служителі Феміди переконують – рішення ухвалювали спираючись виключно на закон.

«Не перетворюйте закон в те, що кожен з вас бажає мати. Ми, хочете ви це чути чи не хочете, ми дотримуємось вимог закону. І підтримуємо тільки те, що законодавець нам вказав робити», - каже один із суддів.

Усього за декілька хвилин в Корольовському районному суді розпочинається повторне засідання про обрання міри запобіжного заходу щодо колишнього начальника інспекції з питань захисту прав споживачів, якого підозрюють у співпраці з терористами.

Активісти вирушають туди і там вже зустрічають самого Олександра Дацька. Втім, перед розглядом клопотання, суд просить усіх представників громади вийти.

Засідання проходить у закритому режимі, втім за декілька хвилин закінчується. Учасники процесу відмовляються від коментарів і кажуть лишень – засідання перенесли.

У прокуратурі кажуть: засідання перенесли, бо з технічних причин не вдалось отримати ухвалу суду.

«Дане клопотання судом першої інстанції було задоволено, однак скасовано судом апеляційної інстанції. Та будь якого іншого запобіжного заходу особі не було обрано. У зв'язку з тим, що санкція даної статті передбачає позбавлення волі строком на 15 років, то було повторне звернення до суду з клопотанням про обрання запобіжного заходу», - розповідає начальник відділу нагляду за додержанням законів органами Служби безпеки України Ліна Ревут.

Після засідання активісти супроводжують Олександра Дацька до автомобілю і не дають йому поїхати, бо побоюються, що він може зникнути безслідно. Адвокат Дацька, який спочатку відмовлявся від коментарів, каже: захист навпаки зацікавлений у об’єктивному судовому процесі.

«Ми ознайомилися з даним рішенням і з матеріалами, які надає слідство. І переконалися, що воно не законне, матеріалів зовсім недостатньо. Людина звинувачується у скоєнні особливо тяжкого злочину. За нього дуже велика кримінальна відповідальність, а слідчий зібрав, ну, вибачте, пару папірців. Підозра не аргументована і не доводиться. Нас вчора після звільнення викликали, нам була виписана повістка і ми сьогодні вранці з'явилися на допит до слідчого. Тікати він нікуди не збирається, у нього в Києві донька та онуки. Він сам зацікавлений у об'єктивному розгляді», - каже адвокат Сергій Трофімов.

Після кілька годинного блокування активісти врешті вирішили відпустити Олександр Дацька.

«Всю міру відповідальності покладаються на тих людей, які не знайшли достатніх аргументів і професійно не зробили свою роботу для того, щоб цю людину запобіжний захід було як мінімум арешт. Ми почекаємо в будь-якому випадку понеділка, ми дуже розраховуємо, що в понеділок ця людина, яка сидить зараз у цій машині буде все ж таки заарештована. І запобіжний захід арешт все-таки буде судом прийнятий. Якщо ні, то ми будемо відповідно якимось чином пробувати впливати в правовому полі на суд, на прокуратуру. Привітаємо з Днем прокуратури», - розповідає активіст ГО «Рух Автомайдан Житомир» Валерій Арушанян.

«З понеділка в нас буде достатньо технічних можливостей, у громадськості, вплинути на відповідальних осіб, які несуть свою відповідальність за судовий процес. Саме зробити так, щоб цей судовий процес рухався далі і дійшов свого логічного закінчення», - каже активіст ГО «Рух Автомайдан Житомир» Андрій Борейко.

Наступне засідання відбудеться в Корольовському районному суді в понеділок 30 листопада.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі