Місто

Житомиряни вшанували пам’ять загиблих у Голодоморах хвилиною мовчання та спільною молитвою

28 November 2015, 13:57

28 листопада Україна вшановує пам’ять загиблих під час Голодоморів.

В цей пам’ятний день у Житомирі більше сотні людей зібралися біля меморіалу «Скорботний Янгол», щоб вшанувати загиблих у Голодоморі 1932-1933 років.

Покласти квіти до меморіалу прийшли також місцеві чиновники.

«Сьогодні ми по всій Україні, у кожному її куточку, в багатьох країнах світу низько схиляємо голови в пам’ять жертв Голодомору. тільки вдумайтесь: в найстрашніші роки Голодомору в Україні щохвилини помирали 24 людини. Щодня близько 24 тисяч. Не оминула ця страшна трагедія і наш рідний край. Більше 50 відсотків жителів нашої області померли в роки Голодомору», - зауважив голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Машковський.

«Голодомор - це трагедія не тільки українського народу, це світова трагедія. Це крах християнських цінностей заради амбіцій одного тирана. Я не виправдовую війни, але там завжди є ворог і мати завжди може захистити своїх дітей. Голод вбиває так, що мати не може нічого зробити. І кожен четвертий загиблий за часи Голодомору - це дитина до десяти років. Це страшно. Це війна тирана проти свого народу. Помолимось за загиблих і вшануємо їх пам’ять», - додав Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Житомиряни запалили лампадки, схилили голови у хвилині мовчання та разом зі священнослужителями Свято-Михайлівського кафедрального собору помолилися за загиблих. Наприкінці реквієму присутні поклали до пам’ятника квіти, а також символічні колоски і хліб.

Станіслав Гурський прийшов до пам’ятника разом зі своїм онуком, каже: молоде покоління має знати через що довелося пройти їхнім предкам.

«Ви знаєте, напевне, жодної такої родини немає, щоб у когось не померли чи рідні, чи близькі, чи знайомі. Я по розповідях знаю своїх батьків. Це була правда. Прийшов з онуком, розповідаю йому, що таке було. Страшне гору у нашого народу. Щоб такого більше не повторилося», - каже чоловік.

О 16:00 по всій Україні пройде загальнонаціональна хвилина мовчання.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі