Суспільство

У Житомирській області жінка віддала музею міліції коштовні нагороди батька, а вони зникли

15 January 2016, 13:08

Зінаїда Андріївна показує, як виглядали нагороди її легендарного батька. Андрій Бєляєв майже 40 років пропрацював у Бердичівській міліції, дослужився до підполковника і на пенсію пішов з посади заступника начальника міськрайвідділу.

Після смерті батька у 1974-му році музей обласного управління міліції попросив для експозиції службовий мундир видатного міліціонера разом з усіма нагородами. Рік тому дочка вирішила повернути додому сімейну реліквію. Виявилося, що найцінніше зникло - ордени Леніна та Червоної Зірки і знак «Заслужений працівник МВС».

«Ви б тільки знали, що я відчула. У мене був шок, і в мене він до цих пір шок. За що людина прожила життя? За що? І поглумилися, таке враження, що як вандали розтоптали могилу, розтоптали, наплювали пам'ять його. І хто? Свої ж працівники. Туди ж ніхто не має права зайти», - бідкається Зінаїда Немент.

Дочка міліціонера вважає, що ордени просто вкрали. Тому звернулася до правоохоронців з відповідною заявою. Але безрезультатно.

«Вони вкрали і продали. І що прикро, хоч би хто вибачився. Скільки - і начальнику писала - одна заява, друга заява, третя заява. Пишу міністру внутрішніх справ Авакову. Це ж безпосередньо його підлеглі. Минуло три місяці - відповіді немає. Ви розумієте, це взагалі. Це ганьба. Це честь, совість, розум нашої епохи – міліція», - зітхає жінка.

У музеї, де зберігалися ордени  Андрія Бєляєва, показують  його мундир. Однак на самому кітелі – жодної нагороди. Хранитель музейних фондів каже, куди поділися ордени, він не знає, бо працює в музеї усього кілька років і в очі зниклих нагород не бачив. А людей, що створювали  музей 40 років тому, вже немає серед живих. Відслідкувати, коли зникли цінності – теж не зміг, бо жодного реєстру експонатів до нього не велося.

«Слідів оцих записів, не тільки по Бєляєву, але й інших речей, я не знайшов. Музей міняв за цей час своє розташування 4 рази, тому на якому етапі кудись ділись ці два ордена, я сказати не можу», - каже зберігач фондів музею Володимир Горностай.

За різними оцінками, зниклі нагороди можуть коштувати десятки тисяч гривень. У поліції кажуть, після звернення  громадянки провели внутрішню перевірку. Але підстав для кримінального провадження не знайшли.

«На даний час таких ознак або підстав для порушення кримінального провадження не встановлено. Встановити очевидців цієї події, або якихось документальних свідчень, що саме було передано, в якому складі, яке саме майно – не вдалося», - пояснює речниця ГУНП в Житомирській області Алла Ващенко.

Дочка легендарного міліціонера звернулася і до Генпрокуратури з вимогою відкрити кримінальне провадження за фактом крадіжки, але результату досі не дочекалася.

Обласна прокуратура днями дала вказівку управлінню поліції ще раз провести службову перевірку. Якщо кримінальне провадження і цього разу не відкриють,  нащадки міліціонера збираються позиватися до суду.  

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі