Влада

Житомирський губернатор назвав підвищення рівня зарплат – пріоритетним завданням органів влади

25 January 2016, 17:45

Вважати підвищення рівня середньої заробітної плати працівникам - пріоритетним завданням діяльності місцевих органів виконавчої влади і самоврядування.

Так визначив губернатор Житомирської області Сергій Машковський у розпорядженні від 19 січня 2016 року «Про заходи щодо підвищення рівня номінальної та реальної заробітної плати».

«За підсумками оцінки результативності реалізації державної регіональної політики за 9 місяців 2015 року індекс реальної заробітної плати за статистичними даними становив 73,7%, що на 4 проц. пункта нижче ніж по Україні (23 рейтингове місце). За січень-листопад 2015 року індекс реальної заробітної плати дещо збільшився і становив 75,8 % до відповідного періоду 2014 року, проте область у загальнодержавному рейтингу залишається на 23 місці. Основними чинниками, які негативно впливають на цей показник, є високий рівень інфляції, низькі темпи зростання номінальної заробітної плати, застосування режимів неповної зайнятості працівників, скорочення чисельності працюючих у виробничому секторі економіки, нелегальна виплата заробітної плати», - йдеться у документі.

Зазначається, що за умови повного використання законодавчо встановленого робочого часу рівень заробітної плати штатного працівника в області міг би бути вищим на 5,8 % або на 183 грн. У територіальному розрізі нижчими, ніж у середньому по області, є темпи зростання заробітної плати в Андрушівському Овруцькому, Олевському, у Коростенському, Чуднівському, Лугинському, Ружинському, Романівському, Черняхівському районах, містах Житомирі, Нов.- Волинському.

«Упродовж 2015 року взагалі не працювала робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення у Ружинському районі. Вкрай низькою є ефективність діяльності робочих груп у Баранівському, Брусилівському, Житомирському, Малинському, Радомишльському, Червоноармійському, Черняхівському районах, у містах Нов.-Волинському, Бердичеві, де кількість виявлених нелегальних працівників становила у межах 10 осіб», - підкреслює губернатор.

У розпорядженні є доручення голова райдержадміністрацій та рекомендації міським головам щодо виконання «пріоритетного завдання»:

1) Терміново проаналізувати показники рівня та темпів зростання заробітної плати по суб'єктах господарювання, які звітують до статистичних органів, виконання колективно-договірних зобов’язань роботодавців у сфері оплати праці та зайнятості. За результатами аналізу активізувати роботу з керівниками підприємств з питань підвищення середньомісячної заробітної плати.

2) Постійно проводити роботу з керівниками підприємств різних галузей економіки з питання підвищення рівня зайнятості населення, збереження діючих та створення нових робочих місць з рівнем заробітної плати не нижче середньої по відповідній галузі в державі.

3) Висвітлювати у засобах масової інформації досвід роботи найкращих роботодавців, які підвищують добробут своїх працівників.

4) Вивчити питання цінової політики на відповідні групи товарів у супермаркетах та на інших підприємствах торгівлі у порівнянні з регіонами України та провести відповідну роботу із власниками торгових підприємств і виробниками продукції щодо зменшення роздрібних цін.

5) Запровадити у практику діяльності районних (міських) робочих груп з легалізації заробітної плати та зайнятості населення заслуховування керівників підприємств, які нараховують заробітну плату на рівні або нижче мінімальної.

6) Спільно з роботодавцями та профспілковими організаціями забезпечити контроль за виконанням зобов'язань щодо підвищення рівня заробітної плати, передбачених у територіальних угодах та колективних договорах.

Крім того, головам райдержадміністрацій: Ружинської, Баранівської, Брусилівської, Житомирської, Малинської, Радомишльської, Червоноармійської, Черняхівської, рекомендувати Бердичівському міському голові - Мазуру В.К., Нов.-Волинському міському голові - Весельському В.Л. розглянути питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності заступників голів та посадових осіб, які не забезпечили ефективну діяльність районних (міських) робочих груп з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

Машковський також рекомендує директорам Житомирської дирекції УДППЗ «Укрпошта» та ДП «Житомирський облавтодор» забезпечити підвищення рівня оплати праці працівникам підпорядкованих підприємств, у тому числі шляхом ефективного використання робочого часу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі