Місто

На Житомирському водоканалі для очистки води добавляють реагент, від якого відмовилися всі міста України, – працівники

28 January 2016, 11:11

На КП «Житомирводоканал» для очистки води добавляють реагент, від якого відмовилися всі міста України.

Про це Житомир.info розповіла начальник цеху водогону на КП «Житомирводоканал» Тамара Ступакова.

«Не так давно, наш директор Михайло Ничипорук, закупив новий коагулянт для очистки води. Взагалі реагент, який очищує воду коагулює так, що забирає всі зважені частки, які злипаються і роблять осад, він освітлює воду. Ми зараз беремо коагулянт – Полвак. Це коагулянт вже провірений, він наш український. Ми знаємо, що туди входить глинозьом і біла глина, оброблена соляною кислотою. Ми самі підбираємо реагенти так, аби було менше шкоди для води і для людей, бо ж самі п’ємо ту воду. Проте Ничипорук найшов коагулянт, який випускає Дніпропетровськ, називається КЖА (SVK). У Дніпропетровську також є водоканали, і не один водоканал в області не бере його, і це б мало директора насторожувати, але ні. Нам дзвонили із того ж Дніпропетровська, бо почули, що ми його використовуємо, і питають, чи ми не боїмося його добавляти у воду, кажу, нас заставляють. На що вони мені сказали: “Нас також заставляли, але ми відмовилися”. І ми на водоканалі стали протестувати, для чого нам тяжкі метали, які страшно додавати у воду? Наш директор почав казати, що хтось з вищестоящого керівництва заставляє його використовувати цей коагулянт.

Ми маємо документи з Міністерства, де був проведений дослід, і там чітко сказано, що він у них викликає великий сумнів. Коагулянт КЖА – це по суті металобрухт, його у воду категорично добавляти не можна. Через 20-30 років ці метали тільки з організму виводяться, і через такі добавки йде ураження кісток, головного мозку, іде онкологія. Так, це такі домішки, які викликають онкологію, а цей реагент недосліджений, і з ним не можна працювати, а він заставив нас працювати. Ні один директор ні одного водоканалу в країні не підписав технічні умови щодо використання цього реагенту, тільки наш директор. Це вже зрозуміло, що йому цікавий цей реагент, а не здоров’я людей», – розповідає начальник цеху КП «Житомирводоканал» Тамара Ступакова.

Фото зроблене 15 липня 2015 року

За словами жінки, директор водоканалу Михайло Ничипорук, придбав небезпечний для здоров’я людей реагент КЖА без тендеру.

«Він взяв без тендеру цей реагент. Ничипорук закупив 2 машини, це десь 40 тонн, приблизна ціна – 200 тисяч. Цю порцію ми вже виробили під його тиском, пішла вона ще наприкінці листопада, а потім в грудні. В січні місяці ми виробили цілу машину. Який саме використовувати реагент, на жаль, вирішує директор водоканалу Ничипорук, не маючи на це спеціальної освіти і знання в технології очищення питної води. Так, токсичний реагент класу КЖА (SVK), в якому присутні важкі метали вище допустимої норми, згубно впливає на організм. Спеціалістів, які суперечать його діям, звільняють силовими та ганебними методами з роботи. Ничипорука влаштовує, коли люди мовчать і менше знають. Я вважаю, що житомиряни мають знати, чим періодично їх поїть директор КП «Житомирводоканал», і за що вони платять гроші», – резюмувала Тамара Ступакова.

Житомир.info поцікавився у директора КП «Житомирводоканал», чи добавляється зараз для очистки води реагент КЖА та чи був проведений тендер на його закупівлю.

«В тому році, да, ми його використовували. Тендер в цьому році ми ще не проводили. Зараз для очистки води використовуємо реагент "Полвак"», – сказав директор КП «Житомирводоканал» Михайло Ничипорук.

Наприкінці листопада 2015 року працівники водоканалу надіслали звернення до Житомирського міського голови Сергія Сухомлина, аби він звернув увагу на дії та роботу нині діючого директора КП «Житомирводоканал» Михайла Ничипорука. Начальник цеху водогону Тамара Ступакова сподівається, що всі неправомірні дії директора будуть викриті, а житомиряни отримуватимуть очищену воду без важких металів, які негативно впливають на здоров’я людей.

Директор КП "Житомирводоканал" Михайло Ничипорук і Тамара Ступакова. Фото 15 липня 2015 року

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі