Україна

Порошенко і Меркель поговорили про "Мінськ", санкції та безвізовий режим

2 February 2016, 09:30

Президент Петро Порошенко і канцлерка Німеччини Анґела Меркель обговорили продовження санкцій проти Росії, безвізовий режим і домовились про наступну зустріч у "нормандському форматі".

Про це йшлося під час переговорів між Меркель і Порошенком, який прибув із робочим візитом до німецької столиці.

Як пише "Німецька хвиля", у виступі перед початком переговорів канцлерка зазначила, що для повної реалізації мінських домовленостей слід ще багато чого зробити. Це стосується і змін до Конституції та визначення умов роботи контактних груп, так само як і проведення місцевих виборів на Донбасі.

"Ми очікуємо, що спостерігачі ОБСЄ отримають доступ до всієї території Східної України, у тому числі й прикордонних районів", - заявила Меркель. За її словами, санкції проти Росії прив’язані до виконання мінських домовленостей, однак вони ще не втілені, тому дію обмежувальних заходів буде продовжено.

Канцлерка також торкнулася теми економічної підтримки України.

"2015 року Україна отримала 700 мільйонів євро підтримки. Підтримка надаватиметься й у 2016 році", - пообіцяла Меркель.

Президент України Порошенко, своєю чергою, звинуватив РФ та підтримуваних нею сепаратистів у зриві мінських домовленостей.

"Сепаратисти й надалі вдаються до обстрілів позицій українських Збройних сил. (…) У деяких випадках вони застосовують важке озброєння, що цілковито забороняється мінськими домовленостями", - зазначив він.

Президент також вказав на труднощі, з якими стикаються члени місії ОБСЄ на Донбасі з доступом до місць зберігання сепаратистами важкого озброєння, яке ті мали відвести від лінії протистояння.

"Росія продовжує поставляти зброю, боєприпаси і війська на Донбас", - наголосив глава української держави.

Він також нагадав про 140 українських громадян - військових, журналістів, волонтерів та інших осіб, які перебувають у полоні в бойовиків.

Як повідомляє ЛІГА.net, за закритими дверима канцлер Меркель і президент Порошенко узгодили позиції щодо РФ і подальшого розвитку мінського процесу. Про те, чи висувалися президенту будь-які умови - джерело не змогло нічого сказати. Втім, як пише видання, судячи з попередніх зустрічей, такий тиск не виключено.

Однак, як зазначив співрозмовник в українському дипломатичному корпусі, тверде рішення Берліна - санкції з РФ не будуть зняті цього літа, якщо Москва не покаже істотного прогресу, "який став би очевидним для всіх".

Конкретним рішенням на переговорах, в яких також взяв участь спецпосланець президента Франції Жак Одібер, стала домовленість про те, що наступна зустріч в нормандської форматі на рівні міністрів закордонних справ відбудеться в Парижі на наступному тижні.

Федеральний канцлер також підтримала президента України щодо необхідності невідкладного прийняття українським парламентом решти безвізових законів.

Українська правда

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі