Суспільство

У Житомирській області знайшли нове родовище бурштину і на сході села вирішували, копати чи ні

2 February 2016, 12:52

Вкінці 2015 року у селі Бастова Рудня Ємільчинського району Житомирської області місцеві жителі знайшли бурштин на території засохлого болота і почали видобувати сонячний камінь. В селі проживає близько 300 осіб. До старателів швидко долучились бажаючі розбагатіти із сусідніх сіл, однак селяни збунтувались і на сході села вирішили заборонити всім копати бурштин. Але пошуки продовжились в полі, за межами населеного пункту.

Про це Житомир.info розповіла Ольга Грива – голова Неділищенської сільської ради, до якої відноситься село Бастова Рудня.

«Вкінці 2015 року місцеві знайшли бурштин, болото там таке серед села, десь приблизно 2-3 гектари. Там болото, і туди ніхто ніколи не ліз, а так як торік була засуха, і воно висохло, і там хтось з місцевих знайшов бурштин. Один одному переказали, кум куму, свату і брату, нформація поширилась, і пішли копать вже інші. Як всі ці люди з одного села, це одне в нас село вважається - Бастова Рудня і Шевченкове, то ще було мовчки. Як тільки люди почали заїжджати із Неділищ, це центр сільської ради, то вже дуже багато людей на той клаптик, і вже самі селяни, самі жінки почали бунтувати, що і в городи людські підуть, то вже трохи почали гонить. Потім вони і чатували, сторожували там, але нічого не допомагало, і міліція була. Як тільки почали копати, я одразу передзвонила в міліцію, але не допомагало. Потім я вже в районну раду, в адміністрацію дзвонила, вони приїжджали. Але, ви ж знаєте, хто копає, той завжди знаходить. Оце почали з Неділища їздить, і почали дуже багато машин чужих їздить. Були і джипи, я не знаю, що то були за джипи, люди приїжджали, хотіли десь там помпами чи чим добувати. Це все, що я чула від людей, а ви знаєте, які людські розмови, до мене ніхто не звертався, і прямо мені ніхто нічого не говорив. Ми зібрали схід села 26 січня, і після сходу села вирішили, що ніхто не копає у селі. Поки затишшя, оцей тиждень, після вівторка немає там ніякого копання. Самі селяни йдуть, дивляться, чи немає там ям, бо може і вночі хтось іти копати», – розповіла сільський голова Ольга Грива.

Однак після таких заходів охочі знайти цінне каміння не зупинились і продовжили пошуки на території іншої сільської ради.

«Тепер вони пішли копати поза селом, в поля, але там вже Симонівської сільської ради земля. Воно є за межами села, але то вже не наші землі, а сільської ради Симонів. Але там зараз мені телефонують і сповіщають, що до 100 машин щодня приїжджають. Не знаю, чи з інших районів, але з нашого - це точно. Там не треба з інших, тут хватить, щоб із нашого стільки машин було», – повідомила Ольга Грива.

Сільський голова каже, що неодноразово зверталась до правоохоронців та очільників району.

«Міліція реагує, я написала листи і в міліцію, і в прокуратуру, і в екологію, і в адміністрацію, і в районну раду, я кругом понаписувала листи. Відповідь з прокуратури прийшла, вчора мене викликали в прокуратуру, я пояснювальну записку писала, де це знаходиться і які масштаби. Міліція їздить, але, розумієте, якби в них були свої машини, вони б могли поїхати, щоб їх ніхто не побачив, вони їдуть службовою машиною, всі ж бачать. Якщо прямо їхати, то це виходить 30 км, а якщо кругом, то цілих 50, і поки вони приїдуть, то всі вже взнають, порозбігаються і все», – додає сільський голова Ольга Грива.

В ГУ Нацполіції в Житомирській області пообіцяли прокоментувати ситуацію пізніше.

Як повідомляв Житомир.info, влітку 2015 року мешканці Олевського району виступили проти, щоб держава втручалася у процес видобутку бурштину. Пізніше в Житомирській ОДА обговорювали, як остаточно зупинити нелегальний видобуток бурштину в Житомирській області.
 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі