Події

Скільки копачів бурштину затримали вночі на півночі Житомирської області та що в них вилучили

3 February 2016, 14:17

На Житомирщині правоохоронці затримали сімох старателів під час видобутку бурштину.

Про це повідомляє прес-служба головного управління Нацполіції в Житомирській області.

«Уночі 3 лютого під час проведення спільного рейду по місцях можливої організації незаконного видобутку надр в Овруцькому районі поліцейські та представники прокуратури у лісі поблизу с. Сирниці помітили групу із 7 осіб. Специфічне обладнання, виявлене працівниками Управління захисту економіки ДЗЕ Нацполіції на місці перебування старателів, свідчило про здійснення незаконної діяльності з видобування бурштину. За таких обставин на місце події було викликано слідчо-оперативну групу, працівники якої встановили, що серед затриманих 5 рівненчан, інші 2 – відповідно жителі м. Києва та Олевського району Житомирщини. Як розповів т.в.о. начальника ГУНП Житомирщини Валерій Рудик, з незаконної копальні правоохоронці вилучили 3 дизельні мотопомпи та 10 пожежних рукавів, за допомогою яких старателі розмивали лісовий грунт. Також у копачів виявлено та вилучено близько 2 кг щойно видобутого каміння бурштину», - інформує поліція.

Усі затримані були доставлені до Овруцького відділення поліції для подальшого з’ясування обставин. Відповідні відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст.240 (Порушення правил охорони або використання надр) Кримінального кодексу України. Розпочато досудове розслідування. Процесуальне керівництво здійснює Коростенська місцева прокуратура. За чинним законодавством подібні протиправні дії караються значними штрафними санкціями, обмеженням або позбавленням волі строком до 2 років.

Фото прес-служби ГУ Нацполіції

Про затриманих копачів повідомила також обласна прокуратура.

«Сьогодні, 3 лютого, о першій годині ночі, працівниками поліції спільно з органами прокуратури у Сирницькому лісництві ДП «Словечанський лісгосп», поблизу с. Сирниця Овруцького району, виявлено групу осіб, які займалися незаконним видобуванням бурштину. Установлено, що серед нічних старателів були не лише місцеві – з Олевського району, а й Рівненської області та м. Києва. На місці події вилучено майже 2 кг коштовного каміння, 3 дизельні мотопомпи та 10 пожежних рукавів. За фактом незаконного видобування корисних копалин відомості внесено до Єдиного реєстру досудового розслідування за ч.2 ст. 240 Кримінального кодексу України. У кримінальному провадженні розпочато досудове розслідування, процесуальне керівництво здійснює Коростенська місцева прокуратура», - інформує прес-служба прокуратури області.

Ще одна інформація про затриманих в «Словечанському лісгоспі» копачів надійшла від обласного управління лісомисливського господарства: кількість затриманих – 17, а крім мотопом та бурштину згадуються також вилучені три автомобілі та три генератори.

«В ніч з 2 на 3 лютого рейдова бригада в складі працівників державної лісової охорони державного підприємства «Словечанське лісове господарство» та працівників поліції затримала цілу бригаду нелегальних бурштинокопачів. В лісовому масиві Сирницького лісництва 17 (!) чоловік з допомогою мотопомп добували «сонячний» камінь. У затриманих, (за попередніми даними, вони – немісцеві жителі) вилучено 3 мотопомпи в комплекті з обладнанням для добування бурштину, 3 автомобілі, 3 генератори, приблизно 2 кг бурштину. За фактом правопорушення відкрито кримінальне провадження», - повідомляє прес-служба Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства.

 

Фото прес-служби ЖОУЛМГ

Про те, що затриманих копачів бурштину майже двадцять, повідомляє 3 лютого й Служба безпеки України. Але мешканців Житомирської області, за інформацією СБУ, серед затриманих немає, а вага бурштину зросла до 3 кг.

«Майже два десятки мешканців Рівненщини і Київщини, використовуючи потужні ліхтарі та гідравлічні мотопомпи, незаконно добували «сонячний камінь» на території земель Сирницького лісництва Словечанського держлісгоспу. Наймані працівники отримували за 12-годинну роботу вночі до однієї тисячі гривень. У затриманих вилучено майже три кілограми бурштину (в тому числі шматок великої фракції орієнтовною вартістю 10 тисяч доларів), освітлювальні прилади, три мотопомпи кустарного виробництва і пальне до них, приблизно сто метрів гідравлічних рукавів, інші робочі інструменти. Три малогабаритні вантажівки, що використовували заїжджі копачі для перевезення обладнання, доставлено на штрафмайданчик. У рамках відкритого кримінального провадження за ч. 2 ст. 240 (порушення правил охорони або використання надр) Кримінального кодексу України тривають процесуальні та слідчі дії. Правоохоронці встановлюють організаторів незаконного видобутку «сонячного каменю», - інформує Служба безпеки України.

Фото з сайту СБУ

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі