Суспільство

У військовому містечку Житомирської області людям, які не купили нові лічильники, погрожують відключити світло

5 February 2016, 10:56

Жителі військового містечка, розташованого у селищі Миропіль Романівського району Житомирської області, звернулися до Житомир.info із проблемою: електромережі містечка передають із балансу комунального підприємства тамтешньої військової частини на баланс ПАТ «Житомиробленерго», а людей примушують купувати нові електролічильники.

«Тим, хто відмовляється це робити, погрожують відключити світло. В оголошеннях, які розклеїли у під’їздах, міститься погроза з 8 лютого відключити від енергопостачання споживачів, які користуються простроченими (не заміненими) електричними лічильниками», - говорить депутат Миропільської селищної ради Володимир Лесько.

Він каже: у військовому містечку 10 житлових будинків різної поверховості – від одного до п’яти. Частина людей уже придбала нові лічильники за свій кошт, однак чоловік переконує: вимога придбати нові лічильники протизаконна.

«Згідно з Правилами користування електричною енергією, енергопостачальник зобов'язується проводити планову повірку, ремонт і заміну приладів обліку в терміни, встановлені нормативно-технічними документами та договором. Енергопостачальник безплатно здійснює планові повірку, обслуговування та ремонт приладів обліку, крім випадків пошкодження, втрати або неправильної роботи приладу обліку з вини споживача. Тобто, у людей вже є лічильники, і їх заміну має проводити за свій кошт компанія «Житомироблернерго», або його підрозділ – Романівський РЕМ. Людей же поставили перед фактом: або вони купують лічильники самі, або з ними відмовляються укладати договір на електропостачання і погрожують відрізати світло», - розповідає Володимир Лесько.

Він демонструє переписку свого колеги по селищній раді Андрія Дашковця з Романівським районом електромереж, Романівською райдержадміністрацією, ПАТ «Житомироблернерго» і Романівською районною прокуратурою. Відповіді схожі на відписки на кшталт «усе правильно, так і має бути».

«Виконком селищної ради, який має забезпечити людей газом, електроенергією і рештою, займає позицію: «Ну, обленерго – це ж монополіст, ми проти нього нічого не можемо зробити». Я хочу, щоб мені показали хоч би посилання на закон, де написано: «Так, лічильники мають міняти споживачі». Цього ніде немає, закон захищає людей, але на практиці виходить інакше. 4 лютого я звернувся в обласну прокуратуру. Мені пояснили: прецеденту, щоб подавати в суд, немає: факту відключення нема, оці оголошення на під’їздах – неофіційний документ. Коли я просив Романівський РЕМ дати мені офіційний документ – припис про те, що вони не можуть зі мною укласти договір, тому що у мене немає лічильника, - мені відмовили. Адже це законна підстава, щоб подати до суду», - каже депутат селищної ради.

У ПАТ «Житомиробленерго», куди Житомир.info звернувся за коментарем, нам дали телефон начальника Романівського РЕМ Олега Пугача, який «у більшій мірі володіє ситуацією».

Начальник повідомив: попередження про відключення людям дало не «Житомиробенерго» і не Романівський РЕМ, а комунальне підприємство військового містечка.

«Заміну лічильників обленерго дійсно проводить безкоштовно. Якщо у людей, які укладуть угоди з РЕМ, щось станеться з лічильниками, їх замінять безкоштовно і безкоштовно повірятимуть. Але щоб стати споживачем обленерго, треба перший раз купити лічильник. Це написано у правилах, і я по-іншому не можу, бо НКРЕ й інші структури з мене спитають», - каже Олег Пугач.

Керівник пояснює: раніше у РЕМ був один споживач – військова частина, який сплачував за електроенергію як юридична особа, але кілька років тому військова частина звернулась до «Житомиробленерго» з тим, щоб перевести населення містечка на баланс РЕМу.

«Люди створили своє комунальне підприємство, передали мережі в селищну раду, тобто, ця процедура йде. Коли вони звернулися в обленерго, як цю процедуру провести, їм був наданий припис, де по пунктам було написано, що треба робити, щоб обленерго їх прийняло. Одним з пунктів була заміна всіх лічильників населення. Всі пункти вони виконали, крім цього. Тобто, військова частина повинна була виконати один із варіантів: поміняти лічильники своїм коштом, або селищна рада своїм коштом. Ці споживачі не є моїми споживачами, і вони ними ніколи не були. Для того, щоб стати моїми споживачами, їм треба пройти процедуру: написати заяву, укласти договір і в тому числі замінити лічильники.  Хто це буде – військова частина, селищна рада чи самі люди, це їм вирішувати. Я колись приймав містечко паперової фабрики, тоді фабрика за свій рахунок закупила й поміняла всі лічильники, я просто прийняв по факту», - пояснив Олег Пугач.

Він додав, що енергетики вийшли на фірму-виробника в Івано-Франківську, де лічильники коштують найдешевше, в межах 600 гривень, і дали кожному споживачу рахунок на лічильник.

«Це не рахунок обленерго і не наш рахунок, тобто, обленерго ніяким боком з цим не пов’язане. З 285 споживачів більше 200 людей заплатили гроші, і ми їм ці лічильники поміняли. Вони вже платять як побутові споживачі, користуються пільгами та субсидіями», - каже начальник РЕМ.

Голова Романівської райдержадміністрації Олексій Капінус каже: із ситуацією знайомий, і 4 лютого провів аж дві зустрічі з представниками конфліктуючих сторін.

«Це дуже важко – бути арбітром у такій ситуації, коли є законодавчі норми і є розуміння з боку частини людей, а є купка людей, які підбурюють інших, і справа грузне. З 285 миропільських споживачів 220 вже купили лічильники і уклали угоди на енергопостачання і Романівським РЕМ, а 65 не хочуть цього робити. Я завжди стою на боці людей, однак у цій ситуації вони повинні зрозуміти, що нікому не платити – не вихід. Згідно з законодавством, енергомережі міняють лічильники безкоштовно, якщо це їхні лічильники. А це всі лічильники військової частини. Військова частина «спихнула» людей на баланс селища, а виділені на закупку лічильників кошти «списала», - принаймні, таку інформацію мені надали. Я вже казав нашим активістам: поміняйте лічильники, укладіть договір – і йдіть судіться, нема чого збурювати людей», - висловив свою позицію голова РДА.

Він каже: ситуація не критична, але вихід для людей може бути тільки один: або продовжувати платити по 1,8 гривні за кіловат у комунальне підприємство військової частини, по загальним лічильникам на будинках, або купити лічильники і платити як побутові споживачі.

Депутат Миропільської селищної ради Андрій Дашковець каже: якщо обленерго продовжуватиме вимагати нові лічильники, жителі готові перекривати дорогу.

«Люди вже почали між собою про це говорити. У нас велике селище - більше 5 тисяч населення, десятки учасників АТО. Вони кажуть: «Ми повертаємось у Миропіль, думаємо, що він якось змінюється, а він не змінюється. Ви виграєте вибори, міняєте селищного голову, а краще не стає. Що нам робити? Може, нам тут вийти на якесь протистояння? Так, ми втомлені від війни, хочемо відпочити з дітьми, батьками, але якщо приїде обленерго і пробує відключати, ми будемо стояти». Скажу від депутатського корпусу, що це не наш метод, але нам не залишають іншого виходу».

Як повідомляв Житомир.info, 1 січня 2016 року набув чинності Закон України «Про метрологію та метрологічну діяльність», згідно з яким періодична повірка засобів вимірювальної техніки (лічильників) повинна проводитись за рахунок тарифів на електро-, тепло-, газо- і водопостачання. До кінця 2015 року ПАТ «Житомиробленерго» планувало на мільйон гривень накупити захисних шаф для лічильників.

Житомир.info 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі