Суспільство

Які напої вживати у випадку застуди

9 February 2016, 14:35

Головний біль, нежить, слабкість, ломота в тілі та ще й почервоніння в горлі? Це симптоми застуди. Зазвичай її розуміють як гостру респіраторну вірусну інфекцію (ГРВІ). У широкому ж сенсі до застудних захворювань відносять грип, ангіну, ларингіт і т. д.

Кожен знає, що у випадку застуди головне – пити багато рідини. По-перше, рідина посилює потовиділення. Це означає, що з організму виходять усі шкідливі речовини та відмерлі бактерії. По-друге, якщо застуда супроводжується підвищеною температурою тіла, споживання великої кількості рідини компенсує нестачу води в організмі.

Окрім відомого всім напою – чаю з медом та лимоном, корисними при застуді будуть напої із лікарських рослин, які не лише насичують організм вітамінами, а й знімають біль, запалення, підвищують захисні сили організму.

Ромашка – протизапальний, потогінний і відхаркувальний засіб

Ромашка – відомий дієвий фітозасіб для лікування горла, який знімає запалення, знеболює, а також має знезаражувальну дію. Засоби на основі ромашки застосовують для полоскання горла та промивання мигдалин.

Проте ця лікарська рослина — ще й основа ефективних лікувальних напоїв у випадку застуди. Як потогінний засіб вживають відвар ромашки. Готують його як звичайний чай (1 ст. ложку квітів на 1 склянку окропу) і додають ложку меду. Пити такий засіб потрібно якомога частіше.

Ромашковий настій допоможе побороти кашель та посилити відхаркування. При бронхіті, запаленні легень, фарингіті добре час від часу вживати настій зі збору трав. Для цього потрібно по 2 ст. ложки ромашки, мати-й-мачухи та 1 ст. ложку шавлії. Заварити 1 л окропу у термосі. Ромашка зніме запалення, шавлія збільшить вироблення великої кількості мокроти, а мати-й-мачуха прискорить відходження її з організму.

Шипшина – чемпіон за вмістом аскорбінової кислоти

В уяві багатьох вітамін С асоціюється, звичайно ж, із лимоном та чорною смородиною. Але у шкурці та м’якоті плодів шипшини його у десятки разів більше. У 100 г сухих плодів шипшини міститься 17–20 денних доз вітаміну С.

Напій із шипшини – це засіб як для профілактики, так і для лікування застудних захворювань. Шипшина підвищує імунітет, чинить загальнозміцнювальну та тонізувальну дію.

У випадку застуди корисним буде вітамінний напій із плодів шипшини та малини – свіжої чи замороженої. Ці компоненти у рівних кількостях заливають 200 мл окропу та настоюють. Пити до 4 разів на день.

Липа як жарознижувальний та потогінний засіб

Липа, як і шипшина, підходить для профілактики та лікування застуди. Чай із липи відомий як зігрівальний засіб при переохолодженні. Він знижує імовірність розвитку застудних захворювань. Також із вживанням чаю із липи організм отримує вітамінну підтримку (більше інформації за посиланням).

При застуді липу додають до звичайного чаю або ж заварюють як самостійний напій – не тільки корисний, але й дуже смачний і ароматний. Чай із липи – дієвий засіб від сухого кашлю, який зменшує больові відчуття.

Чай із липи сприяє сильному потовиділенню, діє як жарознижувальний засіб та знімає запалення. Якщо додати до такого чаю сухі ягоди малини або ж малинове варення – це лише посилить цілющі властивості засобу і пришвидшить одужання.

Звіробій при застуді та запаленнях

У випадку застуди засоби, приготовлені на основі звіробою, чинять протимікробну, в’яжучу дію, знімають запалення.

При застуді потрібно приготувати відвар: висушений звіробій заливають окропом та варять 15–20 хвилин. Готовий засіб п’ють гарячим, додаючи мед та червоне вино.

Чай із звіробою сприяє відновленню імунітету. Проте його не можна пити перед виходом на вулицю: від різкого переохолодження ви можете застудитися ще сильніше.

Звіробій у поєднанні з шипшиною — засіб для профілактики авітамінозів. А у випадку сильної застуди корисний і ефективний напій із суміші звіробою та липового цвіту. Такий засіб підсилює потовиділення та діє як снодійне. Для поліпшення смакових якостей можна додавати м’яту, мелісу, листя малини тощо.

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі