Влада

ПТУ Житомира включили до міської освітньої мережі, але влада міста сподівається, що гроші на їх фінансування виділить держава

9 February 2016, 15:00

Ранок біля міської ради починається з пікету. Кількасот працівників 10 житомирських профтехучилищ вийшли протестувати, бо свою зарплату востаннє бачили наприкінці минулого року. Люди вимагають, аби ПТУ включили до міської мережі закладів освіти. А ще турбуються: через реформу, яку запровадило керівництво держави, профтехучилища опинились під загрозою закриття.

До сесійної зали запрошують представників від кожного ПТУ, аби вони могли донести свою позицію.

«25 січня нинішнього року проголосували всі депутати проти того, щоб взяти в мережу наші училища. І зараз всі страждають без зарплати, без стипендії. І навчальний процес не може в нормальному руслі продовжуватися. Якщо мережа не буде відкрита, жоден із рахунків відкритий теж не буде. А якщо не відкритий рахунок фінансовий у казначействі, значить, ми не можемо існувати. І за опалення, і за електрику. І ми можемо дочекатися того, що нас відключать. Уже є попередження – 10 лютого відключають від електроенергії нас», – каже голова Житомирської обласної асоціації працівників професійно-технічної освіти Петро Градовський.

Питання ПТУ депутати міської ради розглядають першим і підтримують його. Рішення депутатів включити ПТУ до міської освітньої мережі зал зустрічає оплесками. Свою підтримку колективам профтехучилищ висловлює і народний депутат Борислав Розенблат.

«Згідно подання фракції БПП і багатьох депутатів ВР, після першого кварталу, коли будуть фінансові звіти міністерства фінансів, ми будемо ставити питання щодо подальшого фінансування профтехосвіти. Ми цю галузь не залишимо, і підтримка буде вам. Я розумію депутатів, сьогодні дуже боляче віддавати кошти із бюджету розвитку нашого міста. Ми зміни внесемо до бюджету 2016 року для того, щоб фінансувати не з місцевих бюджетів, а з державного бюджету профтехосвіту в Україні», – каже Борислав Розенблат.

На субвенції від держави сподіваються і у міській раді. Наразі Верховна Рада виділила на фінансування ПТУ близько 22 мільйонів, а це – чверть від необхідної суми. Решту доведеться витратити з бюджету розвитку.

«Для ПТУ питання вирішене щодо фінансування, а для міського бюджету це, звичайно, велике навантаження. І я сподіваюсь, що у наших народних депутатів все ж вийде «вибити» додаткову субвенцію для міського бюджету, тому що це досить великий тягар є. Але, з іншого боку є питання людське, тому що дійсно вони залишились у підвішеному стані, були до сьогоднішнього дня. Включенням їх у мережу питання щодо їх фінансування вирішується», – говорить заступник Житомирського міського голови Матвій Хренов.

У середу влада міста планує зустрітися з керівниками училищ, аби обговорити подальші дії і прискорити виплату зарплат та стипендій.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі