Місто

У Житомирі діти з особливими потребами навчатимуться у приватних школах за кошти міського бюджету

10 February 2016, 10:40

Депутати Житомирської міської ради прийняли рішення за рахунок коштів міського бюджету підтримати дітей, які навчаються у школах, що не належать до комунальної власності міста.

Про це повідомляє прес-служба Житомирської міської ради. 

Батьки учнів, які навчаються у приватних школах, зможуть отримувати грант – 30% відшкодування нормативу бюджетного забезпечення на одного учня (зараз це близько 7 тис. грн) для школярів, які навчаються за загальною програмою, і 100% для дітей з інвалідністю, які навчаються за інклюзивною (особливою) програмою.

«9 лютого Житомирська міська рада прийняла рішення «Про внесення змін та доповнень до міської цільової програми розвитку освіти м Житомира на 2016-2017 рр.», яке передбачає отримання грантів на здобуття загальної середньої освіти у навчальних закладах, що не належать до комунальної власності м. Житомира. Як пояснив міський голова Сергій Сухомлин, це рішення в першу чергу забезпечує право на освіту дітям з особливими потребами, які не можуть навчатися у звичайних школах», - йдеться у повідомленні.

За інформацією прес-служби, в Житомирі діють 3 приватні школи – «Всесвіт», «Сяйво» та «Ор-Авнер»,  у яких навчається близько 500 дітей. Ці заклади надають освітні послуги на підставі отриманої ліцензії, кожні 10 років проходять атестаційну експертизу  освітньої діяльності. Робочі навчальні плани вищезазначених шкіл обов'язково погоджуються з відповідними органами управління освіти. В результаті діти, які навчаються у приватних школах, отримують атестат державного зразка, а рівень освіти, який дають приватні школи, не відрізняється від загальнодержавного.

Важливо, що приватні заклади середньої освіти Житомира навчають дітей, які мають інвалідність - перебувають на інклюзивній програмі, - акцентує прес-служба міськради. У зв’язку з тим, що майже всі звичайні школи таких освітніх послуг не надають, батьки дітей з інвалідністю змушені оплачувати навчання у спеціалізованих школах, які перебувають на самостійному фінансуванні і не отримують субвенцій з бюджету. А за батьківські кошти у приватних школах покривають витрати лише на заробітну плату вчителям і сплату комунальних послуг.

«Поряд з тим, на одну дитину, яка навчається у школі комунальної власності, виділяється державна субвенція  в розмірі більше 7 тис. грн на рік. Діти ж, які навчаються по інклюзивній програмі у приватній школі, таких привілеїв не мають», - зазначає прес-служба і цитує Сергія Сухомлина:

«Не можна називати ці школи комерційними. Бо гроші, які сплачують батьки, йдуть на оплату праці вчителів і на комунальні послуги. На даний момент плата в середньому складає 600-700 грн в місяць. І ці школи видають дітям атестати державного зразка, але не забирають з нашого бюджету по 7 тисяч на кожну дитину. Ці школи несуть на собі основне навантаження по інклюзивній освіті в Житомирі, бо наші школи просто не готові до цього. Тому ми сьогодні говоримо про право дитини на здобуття освіти».  

За інформацією начальника управління освіти Житомирської міської ради Валентина Арендарчука, в житомирських приватних школах навчається близько 500 дітей.

Розмір гранту щорічно встановлюється виконавчим комітетом міської ради в залежності від розміру нормативу бюджетного забезпечення, – інформує міськрада.

Як повідомляв Житомир.info, 9 лютого депутати Житомирської міської ради проголосували за включення закладів ПТУ до освітньої мережі міста.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі