Місто

На громадські обговорення щодо перейменування житомирського парку на Шодуарівський прийшли кілька десятків людей

11 February 2016, 10:40

Житомирський парк культури і відпочинку має бути Шодуарівським – так вирішили на громадських обговореннях. Ініціативу про перейменування парку підтримали 37 присутніх і лише 6 виступили проти. Попри невелику кількість житомирян, що прийшли висловити свою думку, обговорення визнали такими, що відбулися.

«Прийшли, я так розумію, небайдужі люди. Ну, комусь, може, це байдуже, але ось буде інформація на телеканалах і, я так думаю, в соцмережах, і ми думку людей почуємо і послухаємо. Це буде оформлено протоколом, як потрібно, і коли ми вже будемо виходити на розгляд на депутатській комісії, це буде додатком до нашого клопотання щодо розгляду даного питання», – каже заступник начальника управління культури Житомирської міської ради Наталія Марчук.

На громадські обговорення запросили і краєзнавця Сергія Собчука, який виступив за ініціативу перейменування.

«Іменем Юрія Олексійовича Гагаріна в різних містах колишнього СРСР, і напевне, за кордоном, названо дуже багато об’єктів і воно вже таке безлике. Все-таки Гагарін ніколи не був у Житомирі, а за радянських часів ніхто не питав як називати, і це моя така думка і позиція, людини, яка краєзнавець і має відношення до туризму. Викликає все ж таки більше зацікавленості у приїжджих і у туристів питання: «А чому Шодуарівський, а хто такий Шодуар, чому саме так називається?»,– впевнений Сергій Собчук.

На противагу Сергію Собчуку виступив інший краєзнавець, депутат міської ради – Геннадій Махорін.

«Є провулок Шодуара, назвати музей на честь Шодуара, а Гагаріна залишити, тому що це топонімічний ансамбль. І тому я вважаю, що його треба зберегти. Він не підпадає під закон про декомунізацію. А в кого сверблячка - то 17 гривень в руки, в паспортний стіл і змінюйте прізвище на Шодуара», – каже Геннадій Махорін.

Думки житомирян щодо перейменування розділилися і незважаючи на невелику кількість присутніх, без суперечок та сварок не обійшлося.

«Цей парк – Шодуарівський. Це зрозуміло. Але, на жаль, питання перейменування, саме де пов’язане з радянським минулим часто носить, вибачте, замовний характер», - наголошує житомирянин Валерій Костюкевич.

«Навіщо чіпати Гагаріна? Він струснув увесь світ. Люди об’єдналися у єдиному пориві. Нас сьогодні роз’єднують такими дріб’язковими питаннями. Перейменовувати парк, не перейменовувати і роздирають людей на дві половини», – каже Віктор Олександров.

Питання перейменування депутати розглядатимуть разом з комплексною програмою розвитку і реконструкції парку, на яку міською радою буде оголошено конкурс.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі