Економіка

У Житомирі плата за землю зросла в 4 рази, у місті зібрали «круглий стіл»

13 February 2016, 16:58

У Житомирі головне управління Держгеокадастру не виконує рішення Житомирської міськради № 931 від 10.06.2015 р. про застосування коефіцієнтів при розрахунку вартості землі.

Про це йшлося під час «круглого столу», що відбувся в Житомирі 12 лютого за участю  представників управління Держгеокадастру, фіскальної служби, прокуратури, міської ради, депутатів, підприємців та голів гаражних кооперативів.

Захід ініціювала комісія з питань регуляторної політики та підтримки підприємництва Громадської ради при Житомирській ОДА, - інформує веб-сайт Громадської ради.

«Рішенням №931 встановлена середня вартість 1 кв. м землі — це близько 250 грн, а також встановлено обмеження значення відповідних коефіцієнтів. Однак Держгеокадастр видає витяги про нормативно-грошову оцінку землі без врахування цих змін. Таким чином, нормативно-грошова оцінка землі зростає в більш ніж 4 рази, що стає для багатьох підприємців тягарем», - йдеться у повідомленні.

Як пояснила у коментарі Житомир.info модератор заходу, директор виконавчої дирекції територіального відділення Асоціації платників податків України в Житомирській області Тетяна Луцук, рішенням міськради  № 931 з 1 січня 2016 року встановлюється середня вартість 1 кв. м. землі в розмірі 249,8 грн (було 102,38 грн), а пунктом 4 встановлюються обмеження коефіцієнтів Км2 (максимальним значенням 0,306) та Км3 (від 0,5 до 1), що відповідно на третину або половину зменшує вартість землі. Для розрахунку плати за землю необхідно мати витяг з Держгеокадастру про нормативно-грошову оцінку землі. Як свідчить практика, цей витяг надається без врахування рішення міськради щодо застосування коефіцієнтів, причому плата за землю підвищується ще й через застосування індексу інфляції, який становить майже 1,8. В сукупності вартість нормативно-грошової оцінки землі зростає майже в 4 рази.

Згідно з нормативними документами, Км2 – це зональний коефіцієнт, який характеризує містобудівну цінність території в межах населеного пункту, а Км3 - локальний коефіцієнт, який враховує місце розташування земельної ділянки в межах економіко-планувальної зони.

Зі слів Тетяни Луцук, розмова була напружена. Зокрема, голова Громадської ради при ДФС області Тетяна Годовська застерегла представників влади, що перешкоджання діяльності місцевому бізнесу - це руйнівний для міста шлях. На «удари» з боку учасників дискусії відповідав єдиний представник від Держгеокадастру – заступник начальника управління Держгеокадастру в Житомирському районі Володимир Ковальчук.

«На запитання, чому не враховується рішення міської ради, він пояснив, що земельні управління керуються наказом 2006 року «Про Порядок нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів» і чекають офіційних роз’яснень Держгеокадастру з цього приводу», - пояснила Луцук.

Вона також повідомила, що на даний час у суді розглядається позов  Житомирської міської ради до Управління Держгеокадастру України у Житомирському районі, а в Житомирі витяги з Держгеокадастру дає саме структурний підрозділ в Житомирському районі.

Як повідомляв Житомир.info, у квітні 2015 року влада Житомира збиралася затвердити нові розміри плати за земельні ділянки. У червні 2015 року депутати міськради затвердили місцеві податки та збори, в числі яких – земельний податок.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі