Місто

У Житомирі встановили меморіальну дошку Герою Небесної сотні Якову Зайку

18 February 2016, 13:10

Меморіальну дошку Герою Небесної сотні Якову Зайку встановили на фасаді школи №8, у якій він навчався. Яків Зайко був громадсько-політичним діячем, письменником і журналістом білоруського походження.

Під час Революції гідності 73-річний Яків Зайко жив у Києві і щодня ходив на Майдан. 18 лютого, коли у центрі Києва розгорнулися криваві події, він помер від серцевого нападу на Інститутській під час атаки «Беркута».

Посмертно присвоєно звання Героя України, нагороджено орденом «Золота Зірка», медаллю «За жертовність і любов до України». Вшанувати пам’ять Героя Небесної сотні прийшли кількасот житомирян: родичі, активісти, школярі та представники влади.

Син патріота Олександр Зайко подякував присутнім за те, що бережуть пам'ять його батька, який до кінця свого життя боровся за незалежність України. Друг Якова Зайка, мер Житомира в 1990-1992 рр. Віталій Мельничук висловив сподівання, що у школі №8 незабаром з'явиться меморіальна кімната, присвячена Герою, а одну із вулиць Житомира назвуть його ім'ям.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі