Інтерв'ю

У Житомирі підвищився професійний рівень спортсменів, а діти стали інтенсивніше відвідувати секції, - лікар обласного центру здоров’я

14 March 2016, 15:08

У Житомирі та області значно виріс професійний рівень спортсменів, а діти та підлітки стали інтенсивніше відвідувати спортивні секції та гуртки.

Про це Житомир.info розповів заступник головного лікаря з лікувальної роботи обласного медичного центру здоров'я та спортивної медицини Житомирської обласної ради Ігор Бібіков.

«У цьому році вперше за останні роки кандидатами на участь в олімпійських іграх від Житомирської області є 15 спортсменів – в минулі роки їх було 2-3 чоловіка. Не тому, що вимоги стали слабшими. Вони виборюють це право на міжнародних змаганнях. У цілому можу сказати, що підвищився професійний рівень спортсменів нашої області. Немає фінансування, але люди займаються. Це помилка, що зараз займаються менше. Зараз немає дворового футболу, але є футзал, і діти ходять в організовані секції. У басейні на Старому Бульварі дітей –  як комашні, давно треба поставити другий. У залі «Динамо» цілий рік проходять змагання з футзалу. Популярність набули єдиноборства, при Союзі такого не було: карате, тхеквондо, айкідо, кікбоксинг, бойове самбо. Бокс зараз дуже хороший в місті. Мабуть, кращий, ніж був за радянських часів. Люди кажуть: «Та хто там зараз тим спортом займається!». Це неправда, діти зараз більше стали займатися», - сказав Ігор Бібіков (на фото).

Обласний медичний центр здоров'я та спортивної медицини розміщений в центрі міста, неподалік від прохідної колишнього заводу «Електровимірювач» на майдані Перемоги, 10а.

У минулому році через у закладі пройшли обстеження та оздоровлення близько 9 тисяч спортсменів. За словами головного лікаря центру здоров’я Володимира Хренова (очолює заклад з 1980 року), в структурі закладу - два підрозділи: обласний лікарсько-спортивний диспансер, котрий займається обслуговуванням спортсменів, фізкультурників і ветеранів спорту, і обласний Центр здоров’я, на базі котрого будь-яка людина з області, і не лише Житомирської, може отримати консультативну та лікарську допомогу.

Завідуюча відділення спортивної медицини центру здоров’я Зоя Павловська розповіла Житомир.info, що на базі закладу обслуговуються спортсмени збірних команд та області, обласної школи вищої спортивної майстерності, вихованці дитячо-юнацький спортивних шкіл, спортсмени клубних команд, а також ветерани спорту. Найбільше вихованців ДЮСШ – близько 14 665 осіб. Всього в Житомирській області 46 ДЮСШ. Крім того, що спортсмени приїздять на медобстеження до Житомира, лікарі відділення виїздять в міста та райони для обстеження спортсменів, надання методичної допомоги та консультацій тренерам ДЮСШ.

«На базі нашого закладу всі спортсмени двічі на рік проходять планові медичні обстеження. Є всі вузькі спеціалісти – лор, невропатолог, хірург, дерматолог, стоматолог, гінеколог, 5 лікарів зі спортивної медицини. Є лабораторія, де спортсменам проводять аналізи, кабінет функціональної діагностики, де проводяться електрокардіографічні дослідження, спірографія, УЗД. У нашому кабінеті проводимо вимірювання зросту, ваги, сили в руках (динамометрія), та рівня фізичної працездатності (велоергометрія)», - каже Зоя Павловська.

На прийомі у Зої Павловської - боксер із Польової

На велоергометрі діагностуються спортсмени від 16 років, діти та підлітки випробовуються присіданням. Медики вимірюють тиск, пульс до і після фізичного навантаження, роблячи висновок про рівень фізичної працездатності особи.

«Буває перетренованість або перенапруга, тоді призначаємо лікувальні заходи індивідуально. Даємо рекомендацію тренеру – знизити інтенсивність чи взагалі відсторонити від тренувань», - розповідає медик, і додає: якщо рівень фізичної працездатності недостатній, медики призначають спортсменам відновлювальні заходи, які б дозволили спортсменові «тримати себе у формі». У відділенні є відділення реабілітації та денний стаціонар, і, якщо у стані здоров’я пацієнта є відхилення, йому призначають лікування.

«Ми обслуговуємо всі спортивні змагання, які проходять в Житомирі. Тобто, наші лікарі, або один лікар, або з медсестрою, в залежності від рівня змагань і кількості учасників,  виїздять безпосередньо на місце проведення змагань з такою валізкою, як у лікарів швидкої допомоги, і за необхідності надають першу медичну допомогу. Якщо трапляється щось більш серйозне – кличемо на підмогу медиків «швидкої». Найпоширеніші травми - це садна, забої, гематоми, розтяжки», - говорить завідувачка відділення спортивної медицини.

Найбільше спортсмени травмуються під час змагань з єдиноборств.

«Всі знають, що спорт корисний для здоров’я. Корисний до рівня кандидата в майстри, а далі – під наглядом. Є певна специфіка: це травмування, перетренування, вживання медичних препаратів для «досягнення результату будь-якою ціною». Адже, наприклад, коли спортсмен об’єктивно хворий, але він півроку готувався до змагань і хоче будь-що виступити, він повинен привести себе «у форму». Тоді можливі ускладнення, наприклад, грип при інтенсивному бігові може перерости в міокардію. Перед змаганнями спортсмени проходять медичне обстеження. Всі спортсмени повинні отримати допуск від спортивного лікаря. Якщо ми виявляємо патологію, то не підписуємо допуск до змагань», - розповідає заступник головного лікаря центру здоров’я Ігор Бібіков.

Лікар наголошує: «допінг» і «фармакологічні препарати» - це різні поняття.

«Після «кандидата в майстри спорту», коли зростає інтенсивність навантажень, обов’язково потрібна фармакологічна підтримка. Не допінг, не стимулятори, а дозволені фармакологічні препарати. Вони можуть бути дозволені в загальній мережі – для лікування серцевих патологій, пневмонії і т. ін. Щороку антидопінговий комітет друкує списки, в якому вказується, які саме препарати забороняються. Наприклад, в минулі роки ми призначали спортсменам такий препарат, як мілдронат, цього року він заборонений. Застосовується в кардіології, по типу вітамінів, покращує обмін речовин і збільшує вироблення енергії. Наче нічого такого. Але на основі американських досліджень його заборонили з 1 січня 2016 року. Щороку відкриваються нові властивості препаратів, що дає підставу забороняти їх з певною метою», - говорить Ігор Бібіков.

Він також розповів, що виявленням допінгу в крові спортсменів високого рівня займається спеціальна лабораторія, зараз вона розміщена у Німеччині.

«Фармакологічні препарати призначаються «серйозним» категоріям спортсменів, таким, як кандидати в майстри спорту, майстри спорту міжнародного класу, Заслужені, які досягли 16-річного віку. Вихованцям спортшкіл призначають лише вітаміни», - зазначає Зоя Павловська.

З висоти свого 20-річного досвіду лікарка зауважує: вихованці сучасних ДЮСШ схильні до таких захворювань, як сколіоз та міопія.

«Сколіоз (порушення постави) і міопія (захворювання очей) – найпоширеніші хвороби дітей та підлітків. Це пов’язано з тим, що вони ведуть малорухливий образ життя – комп’ютер, маса уроків. Допомога таким діткам комплексна: це масаж і лікувальна фізкультура, а також рекомендації батькам, яка повинна бути постіль, які вправи робити вдома», - говорить Зоя Павловська.

Зі слів лікарки, на даний час на обліку у відділенні обласного лікарсько-спортивного диспансеру перебувають 175 учасників українських збірних команд з олімпійських та неолімпійських видів спорту, 650 учасників збірних команд області, 91 спортсмен обласної школи вищої спортивної майстерності, 23 майстрів спорту міжнародного класу та Заслужених майстрів спорту, 85 майстрів спорту України, 302 кандидати у майстри спорту та 405 спортсменів-першорозрядників.

У минулому році обстежені 174 ветерани спорту. Ветеранами вони стають після 30 років, в кожному виді спорту є свої норми.

«Є різні вікові категорії, щоб 30-річний не змагався з 70-річним. У такому виді спорту, як сучасне п’ятиборство, в нашій області беруть участь і 50-ти, і 60-річні спортсмени. Наші триатлоністи і борці, які вже є ветеранами спорту, зараз виграють європейські турніри», - додає Ігор Бібіков.

На прийомі у відділенні реабілітації 14 березня ми зустріли чемпіона світу з кікбоксингу, Заслуженого майстра спорту міжнародного класу, 27-річного житомирянина Володимира Демчука на прізвисько «дядя Вова». Зараз він проходить курс лікування у Центрі здоров’я, отримує масаж і уколи. У Центрі здоров'я та спортивної медицини обстежується вже більш як 10 років.

«Лікуюся, готую організм до наступних змагань. Якщо все буде добре – то виступлю на Кубку світу», - каже Демчук.

Завідувачка відділення реабілітації обласного центру здоров'я та спортивної медицини Наталія Герез розповідає: у спортсмена остеохондроз та грижа, йому вводять розчини гомеопатичних препаратів для зняття набряків і болю.

"Дядя Вова" і Наталія Герез

Артем Верещак з Житомира займається боксом на Польовій у приватній секції. До цього 8 років займався футболом

Виміри після двох хвилин "боксування"

Відомі "пацієнти" обласного центру здоров'я і спортивної медицини

Кабінет лікувальної фізкультури

Операційна

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі