Політика

Віталій Журавський: Мовчати більше ніхто не буде. Дістали!

4 April 2016, 16:33

Екс-нардеп від Житомирщини, доктор юридичних наук, професор, лідер Всеукраїнської громадської організації «Дістало!» Віталій Станіславович Журавський вперше за останні півтора року погодився прокоментувати події, що сталися в Україні після зміни влади. Політик не приховує свого роздратування станом справ у державі, критикує Уряд за відсутність реформ і корупцію та продовжує допомагати своїм землякам. Зокрема, лише у березні цього року в рамках оголошеної ним благодійної акції «Житомирщина – новими очима» безкоштовні окуляри отримали понад п’ять тисяч мешканців Житомирської області.

- Ваша активність на Поліссі пов’язана із можливими позачерговими виборами до парламенту?

- Нинішній склад Верховної Ради обраний на п’ять років, з яких він працює менш ніж півтора. Позачергові вибори ніхто не оголошував і поки юридичних підстав для цього немає. Водночас на позачергових парламентських виборах 2014 року в моєму виборчому окрузі №66 перемогу здобув Павло Дзюблик. Це була узгоджена кандидатура від двох політичних сил – «Народного фронту» і Блоку Петра Порошенка «Солідарність». До речі, кандидат від БПП Михайло Пухтаєвич зняв свою кандидатуру під час виборчих перегонів і активно агітував за Дзюблика. Тому політичну відповідальність за провальну роботу Дзюблика повинні розділити і «Народний фронт», і БПП, і Пухтаєвич. Цікаво, що більше половини тих, з ким я зустрічався, не знають про саме існування депутата з прізвищем Дзюблик…

- Ви вважаєте, що довіра до чинної влади і його представників вичерпана остаточно?

- Так. Сьогодні жити стало в рази гірше. Влада відвернулася від народу. За останніми соціологічними опитуваннями партії Дзюблика «Народному фронту» довіряє менше одного відсотка громадян України. Обвалилися рейтинги всіх лідерів парламентських виборів 2014 року. Це так люди оцінили їх діяльність. Сьогодні при владі – політичні банкрути. Вони виявилися не спроможними вирішувати нагальні проблеми, чимало з яких створили самі.

- Що ви маєте на увазі?

- Ви давно бачили свою платіжку за комунальні послуги?! Давно платили за газ, гарячу воду, електроенергію?! І це ще не вечір. Вже цього року на людей чекає нове зростання тарифів. Продовжується скорочення робочих місць, малих і середніх підприємств, традиційні для України ринки втрачені, а відкриттям нових ніхто не займається. Люди – на межі виживання, Україна – в злиднях. Кожна нова ініціатива Уряду лише погіршує ситуацію. Людей обклали грабіжниками податками, забрали пільги. Анонсовані реформи провалені, корупція зашкалює, зовнішні борги невпинно зростають. Уся діяльність уряду полягає в очікуванні нових кредитів. Але це не благодійна допомога… Це кредити під немалі відсотки, які потрібно буде віддавати. Державний борг України вже зріс до 43 мільярдів доларів. Це катастрофа. І цю владу вже давно би винесли на вилах, якби не війна з Росією.  

- До речі, Уряд збирається затвердити новий «споживчий кошик». Замість масла пропонують купувати маргарин та економити на туалетному папері.

-  Уряд пропонує такий денний раціон: 173 грами хліба, склянка молока, півяйця, дві маленькі картоплини (або одна велика), сім грамів рису і сто грамів якогось м’яса. Кава, чай і цукор в раціоні не передбачені взагалі. Зважте на те, що цей мізер розрахований лише на працездатну особу. З такими темпами вже за кілька років можна докотитися до норм харчування блокадного Ленінграду. 

- Так що Ви конкретно пропонуєте?

- Насамперед, необхідно негайно скасувати здирницькі тарифи, проіндексувати зарплати і пенсії, відновити фермерам систему оподаткування, повернути чорнобильські зони та відповідні пільги. Уряд в пошуках коштів збирається зробити сільськогосподарську землю товаром і розпродати залишки ефективних державних підприємств. Цього допустити ми не маємо права. Мовчати більше ніхто не буде. Дістали!

За матеріалами газети «ЭХО» №13

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі