Місто

Демобілізовані бійці житомирської 95-ї бригади скаржилися військовому прокурору на своє командування

14 April 2016, 18:59

Бійці 13-го батальйону 95-ї аеромобільної бригади 14 квітня зібралися під військовою прокуратурою Житомирського гарнізону. Демобілізовані військові обурені тим, що по поверненню з АТО не отримали всіх обіцяних виплат.

«Мінімум тисяч вісім. «Бойові» не виплатили і ще багато чого. В мене, грубо кажучи, за все вийшло 9100 гривень. «Оздоровчих» мали виплатити близько 5 тисяч, а заплатили кожному 1200-1500 гривень. Це так в кожного. В декого взагалі не прийшла зарплатня, хоча вже 3 числа демобілізувалися», - розповідає боєць 13 батальйону 95-ї ОАЕМБр Володимир Лисюк.

У кабінеті військового прокурора бійці напeрeбій розповідають про свої проблеми: комусь недоплатили «оздоровчі», а в декого виникли проблеми під час розрахунку з військовою частиною.

«Хто форму отримав – тому пощастило, а в мене, я ж кажу, було практично все своє. Коли ми розраховувались, з нас брали гроші за те, що у людини, наприклад, немає штанів. Згоріли вони. Рушник здавай. А де він? Нам той рушник видавався ще на навчанні», - обурюється Володимир Лисюк.

«Нам волонтери видавали аптечки. І вони говорили: «Хлопці, це ваші. Ви їх заслужили, ви пройшли парамедицину». Через два дні старшина вже бігає зі списком, що це їм на здачу, що це армія виділила», - розповідає боєць 13 батальйону 95-ї ОАЕМБр Дмитро Бондар.

«Моє перебування в зоні АТО: з 24.06 по 20.10. Далі я відбув у ППД, тобто у Житомир. Насправді, я з хлопцями був на трьох бойових виїздах у Трьохізбенці, Соледарі та Камишному», - каже санінструктор евакуаційного відділення медичної роти 95-ї ОАЕМБр Іван Кия.

За словами військового прокурора, розслідування таких випадків не входить їх компетенції, тож порадив бійцям викласти свої претензії у письмовій формі.

«В такому випадку ми залучаємо підрозділи, які проводять це. Контролюючі підрозділи або правоохоронні органи в тій частині, яка входить до їхньої компетенції: це Військова служба правопорядку, вони мають право проводити перевірки. Також ми скеровуємо або командиру частини, або вищестоящому командуванню, які проводитимуть службове розслідування і реагуватимуть на ці факти», - пояснив військовий прокурор Житомирського гарнізону Антон Войтенко.

З прокуратури чоловіки рушають до військової частини. Командир 95-ї аеромобільної бригади Олег Гуть запевнив – виплати на оздоровлення видавалися відповідно до рапортів, а бойові виплати їм і не передбачені.

«Я вам доповідаю, що ці хлопці в боях участі не приймали. Їхній призов за цілий рік в боях участі не брав. Я як командир бригади на кожний бойовий виїзд їздив. Бойових виїздів у бригаді не було», - каже Олег Гуть.

Відповідно до письмових звернень демобілізованих АТОшників, у військової прокуратури є від 15 до 45 діб на реагування, про результати розслідувань кожного з бійців повідомлять особисто.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі