Влада

Житомирська ОДА звернеться до прем’єр-міністра з проханням перевірити усі підприємства, які знаходяться на річках Случ та Хомора

18 April 2016, 17:46

Більше трьох сотень мертвих рибин, забруднена вода та жахливий сморід – такими є наслідки скидів шкідливих речовин у річки Хомора та Случ. Така масова загибель водних біоресурсів стала приводом для позачергової наради у Житомирській облдержадміністрації 18 квітня. Наразі екологи чекають результатів аналізів, відібраних 15 квітня, а у Житомирській ОДА кажуть: скидати шкідливі речовини в річки може підприємство розташоване у сусідній Хмельницькій області.

«Ми розробили лист-вимогу, який був направлений на ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика». В даній вимозі зазначено, що якщо не припиняться такого типу скиди, то в них буде анульовано спецдозвіл на водокористування. Дана вимога може бути підставою як для інспекції, для звернення до суду, так в принципі і для будь-якої організації, яка вважає себе еко-захисною», – каже начальник управління екології та природних ресурсів Житомирської ОДА Вадим Войцешук.

У ДСНС вважають, що вміст шкідливих речовин у річках дійсно перевищує норми, але говорити про введення надзвичайного стану поки зарано.

«Для того, щоб мені відкрити надзвичайний стан по цій ситуації, мені потрібна додаткова інформація: або ж це граничне перевищення допустимої концентрації речовин у воді, або ж це поширення загибелі риби та інших істот, які мешкають у воді на площі більш ніж один квадратний кілометр», – розповідає заступник начальника Управління з реагування на надзвичайні ситуації Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Житомирській області Олег Держанівський.

У результаті наради було вирішено створити робочу групу, яка дослідить усі обставини та наслідки забруднення водойм.

«Пропоную створити робочу групу і сьогодні ж виїхати на обстеження. По кількості, по території, по фотографіях – скільки вже загинуло риби, інших тварин. Провести опитування щодо ситуації з худобою, чи є проблеми щодо питної води. Надати всі аналізи ДСНС, для прийняття рішення, щодо введення надзвичайної ситуації в області», – каже перший заступник голови Житомирської ОДА Геннадій Дмитренко.

Оскільки в Україні діє мораторій на перевірку підприємств, житомирська облдержадміністрація також звернуться до прем’єр-міністра України з проханням перевірити усі фабрики, які знаходяться на річках Случ та Хомора, щоб з’ясувати хто винен у забрудненні води.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі