Влада

Трактори, лампи, парки та «Ракушка» – об’єкти неефективного витрачання коштів бюджету Житомира

26 April 2016, 14:17

 Про фінансові порушення під час використання бюджетних коштів говорили в ході брифінгу в міській раді 26 квітня. Представники робочої групи з питань ефективного використання коштів міського бюджету розповіли про перші виявлені факти.

Перший заступник Житомирського міського голови Олексій Ясюнецький повідомив, що одним з таких порушень була завищена вартість ламп у школі №26. Виділити кошти з міського бюджету запропонувала директор школи, яка була депутатом міської ради минулого скликання, Ірина Янчук під час сесії міської ради 14 травня 2015 року.

«Вчора я доручив хлопцям з департаменту економіки, вони подивились тотожні характеристики: вартість цін 2016 року, актуальність. Ціна такої лампи наразі складає 21 гривні 32 копійки. Тобто, в шість разів завищено. Вносилось питання депутатом Янчуком з «Партії регіонів» і вона ж була директором школи. Наразі відбувається слідство, кримінальне провадження. На скільки мені відомо, всі ці дані знаходяться на експертизі, яку призначили слідчі. А якщо врахувати кількість 1892 штуки згідно кошторису, то відповідно завищення на 191 тисячі 319 гривень», – каже перший заступник Житомирського міського голови Олексій Ясюнецький.

Чиновники під час брифінгу також торкнулись теми аудиту комунального підприємства «Парк». За словами секретаря Житомирської міської ради в ході перевірки вже виявлено факти виплати зарплати «мертвим душам» та заниження прибутку від продажу білетів на атракціони. Наталія Чиж також розповіла, що нещодавно реконструйований літній театр «Ракушка» непридатний для використання.

«Попередньо є висновки експертів, що там були порушено абсолютно всі норми, як по матеріалах, так і по будівництву. Тому ми теж хочемо, щоб робоча група, в склад якої увійдуть депутати представники усіх фракцій, увійдуть працівники міської ради, щоб заглиблено зайнялась цим питанням. Тому що за 2012, 2013, 2014 роки 12,5 млн грн – це абсолютно інші кошти. Куди вони були витрачені, і як приймався цей об'єкт в експлуатацію – величезні питання. Ми запланували на цей рік багато фестивалів, але як їх проводити ми не знаємо», – розповідає секретар Житомирської міської ради Наталія Чиж.

Заступник директора КП «Інспекція з благоустрою» Наталія Павлюк повідомила, що колишній керівник «Інспекції» Юрій Самборський віддав в оренду два трактори та причеп підприємству, яке має ознаки фіктивності.

«Ці трактори були передані в оренду такому, я вважаю, фіктивному підприємству. Тому що я знаю, що з травня місяця минулого року, це підприємство не подає звіти до податкової інспекції. Це підприємство взяло ці трактори за 1500 гривень в місяць. Мало того, що це занижена орендна плата, крім того підприємство сплачувало лише до січня місяця орендну плату. До того ж готівкою, через банк. Сьогодні ми піднімаємо питання про, по-перше, повернення нашої техніки і, щоб ця техніка була повернута в хорошому стані. Десь днів 10 тому ми звернулись до поліції, до управління захисту економіки в Житомирській області, про те щоб вони відкрили, можливо, кримінальне провадження і допомогли нам повернути техніку», – повідомила заступник директора КП «Інспекція з благоустрою» Наталія Павлюк.

Винних у нераціональному використанні бюджетних коштів встановлять після закінчення слідства, але вже зараз Олексій Ясюнецький повідомив, що по ситуації у 26 школі підозру оголосять одразу декільком особам.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі