Влада

У житомирян з’явиться можливість на власний розсуд витрачати частину міського бюджету

10 May 2016, 16:51

Надати житомирянам можливість самостійно вирішувати, на що витрачати частину місцевого бюджету – у цьому полягає суть бюджету участі. Щоб пояснити житомирянам, як це працює, польські та українські експерти провели у місті семінар.

«Головна мета бюджету участі – це залучення громади у процес управління містом, вибудова довіри між владою і громадою в реалізації ідей, напрацювань мешканців міста», – розповів директор департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради Микола Костриця.

«Громада може безпосередньо приймати участь у вирішенні питань міста. Тобто громадяни можуть сформувати свою ідею, вони можуть цю ідею перетворити в проектну пропозицію, яку після голосування основної громади міста, якщо вона отримала підтримку, це можна реалізовувати в місті. Хочеться долучати якомога більше містян до участі у цьому процесі, бо саме наші ідеї, саме наші пропозиції треба, щоб втілювала влада. Мені здається, що іноді цих гарних ідей, пропозицій дуже не вистачає», – сказав громадський активіст Андрій Шелестюк.

«Партисипаторний бюджет менше всього має зв'язок з фінансовою частиною бюджету міста. Так, його реалізація забезпечується з тих коштів, які сплачують мешканці міста, платники податків, але це спосіб побудови комунікації влади і громади», – пояснив директор департаменту бюджету та фінансів Житомирської міської ради Сергій Гаращук.

Впроваджуючи систему бюджету участі житомиряни користуватимуться досвідом Польщі, а це допоможе уникнути помилок.

«Мені надзвичайно приємно, що я, як працівник міської ради, як представник органів влади, можу поділитися своїм досвідом у сфері запровадження такого бюджету», – зазначила представниця Центру громадських комунікацій м. Варшава Юстина Півко.

Наразі у Житомирі створена спеціальна координаційна рада, яка запроваджує бюджет участі у місті. Втім, житомиряни зможуть розпоряджатися частиною міського бюджету лише після того, як буде проведена велика робота.

«Напрацьовано вже проект положення про бюджет участі в місті Житомирі, який зараз візується і буде проходити депутатські комісії та готуватися до прийняття рішень, підготовлені зміни до програми «Прозора влада – відкрите суспільство», і завдяки цим речам ми зможемо вже в 2016 році, влітку, розпочати процес організації бюджету участі в Житомирі. Наше завдання, аби за ці літні і осінні місяці ми пройшли всі етапи, і в 2017 році вже перші проекти, ідеї мешканців Житомира були реалізовані», – пояснив Микола Костриця.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі