Політика

Ми можемо об’єднатися заради головної цілі – миру, – Наталія Королевська

21 May 2016, 13:20

Сьомий форум «Жінки за мир» зібрав у Житомирі 20 травня делегатів із Вінницької, Київської, Рівненської, Хмельницької, Чернігівської та Житомирської областей. Захід відбувся з ініціативи народного депутата України від Опозиційного блоку Наталії Королевської. Організатором форуму виступив Інститут соціального захисту громадян.

Форум «Жінки за мир» вперше пройшов у Києві 2 березня. За словами Наталії Королевської, це вільний від політичних лозунгів майданчик для спілкування. Політик розповіла, що на створення нової платформи надихнув вислів Маргарет Тетчер про те, що коли хочете припинити війну, візьміть на переговори жінок і вони обов’язково домовляться.

Ініціатива «Жінки за мир» об’єднує успішних, досвідчених та професійних жінок з різних областей навколо спільної мети – встановлення миру в Україні та збереження єдності.

«Ситуація щоразу заходить в глухий кут. Вже два роки ми чуємо багато обіцянок, але результату немає. Треба розуміти, що за словами війна, особливий статус, Мінські домовленості стоять долі мільйонів людей. Ми вирішили, що нам під силу припинити це. Жінки не можуть залишатися осторонь і не будуть нікого звинувачувати. Кожна мама, жінка, молода дівчина хоче виховувати дітей в мирі і спокої. Я теж мама, в якої двоє синів», - акцентувала Наталія Королевська під час спілкування із журналістами.

Учасниці форуму вважають, що заяви з трибуни та листи до перших осіб держави – це абсолютно недієвий механізм. З цього приводу Наталія Королевська наголошує: «Перше, що ми можемо зробити – це взятися за руки і продемонструвати собі, своїм містам, областям, країні, світу, що ми єдина сім’я. Ми настільки сильна нація, що у скрутний момент відкинемо все, що нас роз’єднує. Ми можемо об’єднатися заради головної цілі – миру. Нам потрібно зберегти єдність та взаєморозуміння».

Окрім цього, жінки декларують, що мир значно важливіший, ніж будь-які особисті амбіції та емоції. Підписуючи декларацію про мир, учасниці форуму демонструють, що готові відкинути розбіжності, які роз’єднують суспільство. Зокрема, мова йде про мову, релігію, політичні погляди. Саме ці фактори є другорядними, адже на першому місці мир і безпека дітей.

Наталія Королевська переконана, що громадян роз’єднують лише різні провокації. У зверненні, підписаному до громадських діячів і політиків, йдеться про пріоритетність для України миролюбності, взаємоповаги і толерантності. За словами народного депутата, через військові дії, соціальні та економічні проблеми в Україні суттєво радикалізується ситуація. Це все виплескується в емоціях та негативній енергетиці, за чим ми спостерігаємо з екранів телевізорів у поведінці політиків.

«Ми закликаємо власним прикладом демонструвати взаємоповагу і толерантність.  Примирення, компроміси, поступки – це запорука того, ми зможемо зберегти мир і порядок в мирній частині України. Переселенці і дітки, яких забирають до себе на відпочинок сім’ї з інших областей, - це посли миру. Саме вони першими повернуться додому і розкажуть всім, якою насправді є Україна», - наголошує Наталія Королевська.  

Ініціатива «Жінки за мир» не обмежується лише обговореннями та зустрічами. Жінки, які долучилися до місії збереження миру, постійно відвідують населені пункти у неспокійному регіоні. Зокрема, це Мар’їнка, Золоте, Нижнє, Слов’янськ, Артемівськ, Краматорськ. Актив форуму проїхав по всій так званій «сірій зоні». Люди, які там проживають, отримують не лише консультації, але й реальну допомогу.

На кожному форумі учасниці збирають гуманітарну допомогу, яку передають мирним жителям на схід України. До благодійної акції долучилися й делегати, які прибули в Житомир. Через тиждень всі зібрані речі відправлять у Мар’їнку і Красногорівку.

Презентація започаткованої в нашій державі мирної платформи стала приводом для зустрічі з міжнародними організація та іноземними посольствами. При цьому, представники інших держав підтримують ідею та місію українських жінок.

Наталія Королевська також повідомила, що учасниці ініціативи «Жінки за мир» подали в Конституційний суд звернення із вимогою повернули виплати матерям, котрі самі виховують дітей.  Окрім цього, вже підготовлений законопроект про соціальний статус та соціальний захист мирних жителів, які постраждали в наслідок проведення АТО. Народний депутат занепокоєна й тим, що у дітей-сиріт, які втратили батьків під час військових дій, немає особливого статусу.

Декларацію «Жінки за мир» за два місяці вже підписали 17 тисяч українських жінок. Після форуму в Житомирі їх значно побільшало.

Делегати, які прибули в обласний центр, працювали на окремих секційних засіданнях. Всі ідеї щодо мирного врегулювання ситуації в Україні будуть систематизовані та представлені в єдиному плані вже восени.

Прес-служба Наталії Королевської

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі