Суспільство

Через патент харків’янина на найпоширеніші вироби з граніту жителі Житомирської області лишилися без заробітку

26 May 2016, 20:55

Через патент, який у 2015 році харків’янин отримав у Державній службі інтелектуальної власності, жителі Житомирської області лишилися без заробітку.

Україну позбавляють експортної виручки за допомогою патентного бюро, - написав у Facebook написав житель міста Суми Віталій Капранов.

«Максимальний репост !!! Україну позбавляють експортної виручки за допомогою патентного бюро. Якийсь розумний винахідник запатентував гранітну продукцію, яка потрапляє під всі ГОСТи як свою інтелектуальну власність. В результаті у експортерів виникають проблеми при оформленні на митниці», – написав Віталій Капранов.

Згідно з інформацією, яку подає Віталій, 27 квітня 2015 року громадянин України Антон Миколайович Чуб запатентував в Державній службі інтелектуальної власності право на промислові зразки найбільш поширених виробів з граніту: бордюр для квітника, постамент для пам'ятника і плиту надгробну. Згідно з чинним законодавством, кожен, хто використовує дані вироби, відтепер повинен укласти угоду з власником патенту і платити йому за це.

23 травня 2016 року Антон Чуб звернувся до митної служби з вимогою забезпечити його право на інтелектуальну власність. Тому всіх тих, хто намагається через митницю провезти бордюри, постаменти або плити з граніту, зупиняють і вимагають відшкодувати Антону Чубу заподіяну шкоду. Підприємці України обурені тим, що в Харкові була запатентована загальноприйнята технологія обробки та виготовлення гранітних надгробків. За словами підприємців, щоб перетнути кордон, вони змушені платити на митниці гроші за патент, щоб експортувати продукцію.

За словами волонтера «Шпиталю Майдану» Станіслава, жителі Житомирської області можуть лишитися без заробітку.

«Каменярі готові перекривати трасу Київ-Чоп у Житомирській області, це 3 кілометри від Коростишева в бік Києва. Перший раз люди виходили зранку, і невелика група була в голови Житомирської ОДА Машковського. Влада, хоч і констатує, що цей патент є неправомірним і його треба анулювати, обіцяє вирішити це питання не раніше, ніж 27 травня. Але люди не можуть працювати, люди зараз без заробітку», ­- каже Стас.

Як повідомляв Житомир.info, 26 травня каменярі з Коростишева вдруге за день перекривають трасу на Київ і готові виходити втретє.

 

Фото зі сторінки у Фейсбук Віталія Капранова

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі