Суспільство

Трубний завод «Трубосталь» – впевнений крок у майбутнє

21 June 2016, 12:01

Досить молоде підприємство в Коростені, яке розпочало випуск своє продукції у 1993 році, на сьогоднішній день є одне з небагатьох металургійних підприємств такого напрямку в Україні. Спеціалізація заводу – випуск зварної металевої труби різного профілю. Обсяги виробництва складають 3,5 тис. тонн продукції на місяць, а в галузевих рейтингах завод входить до п`ятірки кращих трубних виробників України.

Приватне акціонерне товариство «Трубний завод «Трубосталь» за результатами своєї роботи в 2015 році отримало престижну міську нагороду «Гордість міста 2015» в номінації «Краще підприємство».

Про успіхи та перспективи підприємства розповів генеральний директор  ПрАТ «Трубний завод «Трубосталь» Володимир Спариняк.

Володимире Миколайовичу, в чому унікальність заводу, який ви очолюєте і завдяки чому, незважаючи на складні часи для української економіки, ви не зупинились, а навіть наростили виробництво?

Наша основна продукція: стальна кругла і профільна труба, ми випускаємо весь її асортимент. Внутрішній ринок для нас є важливим, але він все ще нестабільний, тому «Трубосталь» експортує приблизно 50% своєї продукції в такі країни, як: Польща, Литва, Словакія, Молдова, Германія. На 2016р укладані контракти на постачання труб з такими відомими світовими корпораціями як «ThyssenKrupp» та  «ArcelorMittal Poland». «Вікно у Європу» відкрити було не легко і насамперед необхідно було забезпечити якість продукції у відповідності до стандартів європейського ринку та завоювати довіру західних партнерів. Трубосталь наполегливою працею та постійним прагненням до розвитку і вдосконалення довела, що український виробник дійсно має що запропонувати європейському споживачу. Сьогодні ми гідно представляємо Україну на зовнішніх ринках.

Чому саме ваша продукція сьогодні має такий попит?

Зараз ми випускаємо практично весь асортимент круглих та профільних труб: діаметром від 20 до 120 міліметрів. Традиційний споживач таких труб — будівництво, житлово-комунальна сфера (газопроводи, водопроводи), а крім неї хімічна, нафтопереробна, металургічна галузі. За останні роки попит на профільну трубу зріс, вона все частіше застосовується при виготовлені різноманітних інженерних конструкцій та у проектах так званого «сталевого будівництва».

А що сьогодні представляє собою підприємство, яким ви керуєте?

На день сьогоднішній ПрАТ «Трубний завод «Трубосталь» - це 3 трубопрокатних стани в 3 цехах, у яких працює понад 250 чоловік, а щомісячні обсяги виробництва сягають 3-4 тисяч тон готової труби. На «вході» підприємство закуповує сталевий рулон, а на «виході» видає високоякісну сталеву трубу, це так просто і образно можна охарактеризувати тутешній виробничий процес, хоча насправді він є надзвичайно складним і енергоємним. З кожним роком завод збільшує обсяги випуску продукції, нарощує потужності. Так у 2015 році підприємство збільшило обсяги виробництва на 30%, у 2016р планується збільшення ще на 30%.

Зараз у нас є надійні партнери, тому що ми конкурентоздатні, наша мета - якість.

Кожен завод це в першу чергу люди, які на ньому працюють. Які існують соціальні проекти у вас та як іде процес залучення молодих спеціалістів на виробництво?

Ви абсолютно праві! Персоналу ми намагаємось приділяти максимальну увагу! «Трубосталь» – це соціально-орієнтоване підприємство де всі працівники отримують соціальний пакет і соціальні гарантії роботодавця. Підприємство несе повну відповідальність за безпеку працівників на такому не простому металургійному виробництві.

Процес залучення молодих спеціалісті на наш завод, на справді, досить не простий з огляду на специфіку нашого виробництва та повну відсутність профільних навчальних закладів в цьому регіоні. Незважаючи на ці обставини, до нас приходять молоді спеціалісти, які закінчили учбові заклади і отримали базову необхідну кваліфікацію. Ми вишукаємо різні шляхи та новаторські підходи в професійному навчанні та максимально використовуємо знання та опит наших інженерів та технологів, які мають значний досвід, а також, знання і вміння, які вони охоче передають молоді.

Підприємство не забуває і про родини працівників і бере посильну участь у більшості міських благодійних та громадських проектів, співпрацює з «підшефними» школами та іншими соціальні закладами Коростеня.

З ваших слів очевидно,що підприємство має гарні перспективи бути і далі бути успішним на своєму шляху, але чи все так безхмарно в перспективі?

Сьогодні ми з оптимізмом дивимося у майбутнє. Підприємство запланувало у 2016 році модернізацію виробничого обладнання,  а це відповідно означає розширення виробництва та створення нових робочих місць, але за умови вкладання значних інвестицій.

Розглядається можливість збільшення експортних постачань, проте, в першу чергу, це залежатиме від темпів та стабільності повернення ПДВ. Взагалі то усі перспективи розвитку заводу так чи інакше залежать від цього. Будь який соціальний проект, яких к слову на другу половину року заплановано декілька, та авжеж всі наші інвестиції у технічну модернізацію обладнання залежать від того, чи вирішиться в країні проблема з своєчасним поверненням ПДВ  виробничим підприємствам.

Гроші, які отримує наше підприємства від повернення ПДВ, є оборотними коштами, які йдуть на виплати заробітної плати трудовим колективам, соціальні програми, розрахунки з постачальниками сировини, матеріалів, енергоресурсів, підрядними організаціями. Невизначеність у питанні відшкодування ПДВ гальмує вирішення багатьох стратегічних для підприємства питань.  Для розуміння ситуації, заборгованість бюджетного відшкодування з ПДВ для нашого заводу за грудень 2015 р. складає 2 млн. грн.  Як розумієте, ці кошти нам життєво необхідно вчасно отримувати, щоб забезпечити: стабільну роботу підприємства, розширення виробничих потужностей, реалізацію переоснащення виробництва, збільшення реалізації трубної продукції на внутрішньому ринку та ринках країн Євросоюзу.

Вірю, що наше підприємство має прекрасні перспективи та завдяки спільним зусиллям ми зможемо примножити наш потенціал та забезпечити ще більшу кількість мешканців області гідною працею та покращенням матеріального добробуту.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі