Політика

Акції комуністів та націоналістів у Житомирі: каструля, портрет Шухевича та зірваний український прапор

30 June 2016, 14:45

Одразу дві акції одночасно проходили в центрі Житомира 30 червня: на «Марш порожніх каструль» на майдан Корольова прийшли переважно пенсіонери з червоними прапорами «Наша мета – соціалізм», під міською радою зібралася молодь з червоно-чорними та блакитно-жовтими стягами – святкують день народження Романа Шухевича.

«Червоний колір завжди кликав на боротьбу, і комуністи, як завжди, захищають простих людей. Це вже четверта акція, а якщо ще перше травня врахувати, то це вже п’ята акція. Нас, на жаль, не хочуть чути. Ми не дарма от, народ України, говорить про те,  що йде тарифний геноцид України. Це дійсно так. Як сьогодні оцим людям прожити? Їхні діти на заробітках, у них є сім’ї, тим дітям потрібно допомогти, що вони їм можуть допомогти?», - каже співорганізатор акції Зінаїда Стрякіна.

«Я не знаю, чого комуністи сьогодні вийшли, бо сьогодні для України святий день, сьогодні День народження Героя України Романа Шухевича, це свято для всіх військових, для всіх патріотів, для всіх, хто захищає українську акцію, а те, що вони тут вийшли… Так співпало», - розповідає активіст «Правого Сектору» Андрій Сєльцов.

«Марш порожніх каструль» рушив до будівлі міської ради, впритул до святкуючих день народження Шухевича. Між активістами  та пенсіонерами кілька разів спалахували словесні перепалки та штовханина, а журналіст одного з місцевих Інтернет-видань вирвав у активіста блакитно-жовтий прапор, яким він нібито тицяв у обличчя виступаючих.

«Він вирвав жовто-блакитний прапор, сказав, що я щось провокую. 20 червоних прапорів нікого не провокує, розумієте, а жовто-блакитний, з тризубом – провокує комуняк», - обурюється  активіст ГО «Рух Автомайдан Житомир» Валерій Арушанян.

«Арушанян, який вважає себе активістом, а в нас себе активістами вважають майже всі кримінальні елементи міста Житомира, почав тицяти під час виступу ветерана цим прапором в обличчя. Зараз мені кажуть, що це був прапор України. Тицяти в обличчя людину прапором – це теж образа і національного символу, і людини. Нормальна людина так не діятиме. Арушанян – це «тварина», яка вчинила підло та низько», - зауважив журналіст сайту INZT.net Руслан Мороз.

Після цього випадку «Марш порожніх каструль» повернувся на майдан Корольова, де активісти зачитали свою резолюцію.

«Терміново вимагаємо переглянути норми споживання природного газу, електроенергії, холодної води, переглянути тарифи на центральне опалення та водопостачання, провести ревізію надходжень та витрати усіх ВЖРЕПів Житомира, внести зміни до бюджету міста в частині субвенцій на проїзд пільгових категорій в комунальному транспорті. Як прийняти в демократичному суспільстві, залишаємо за собою право на подальші акції протесту та на звернення органів юстиції , якщо ви залишите без уваги нашу резолюцію», - зачитав співорганізатор мітингу Вадим Піхоцький.

Організатори та учасники «Маршу порожніх каструль» впевнені, що Держава та органи місцевого самоврядування їх не чують, тож такі акції проводитимуть, поки до їхніх вимог не дослухаються.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі