Політика

Депутати Житомирської міськради підтримали звернення до Порошенка та Верховної Ради про визнання АТО «війною»

14 July 2016, 18:09

На позачерговій сесії Житомирської міської ради 14 липня депутат Олександр Рибак (фракція «Об’єднання «Самопоміч») запропонував колегам прийняти звернення до президента та Верховної Ради з приводу можливого проведення виборів на окупованих територіях Донецької і Луганської областей.

У проекті зверненні від імені громади міста керівництво держави закликають «за жодних обставин не проводити вибори на окупованих територіях Донецької та Луганської областей допоки Україна не відновить повний контроль над цими територіями і кордоном» та пропонують прийняти закон, у якому:

визнати події на сході України, що розпочалися у 2014 році – війною;

визнати окупованою Російською Федерацією частини Донецької та Луганської областей;

припинити торгівлю з окупованими територіями та встановити контроль за лінією розмежування;

визначити політику держави щодо тимчасової окупованої території України;

сприяти відновленню України в межах її кордонів.

Емоційні обговорення у сесійній залі розпочалися з найпершого пункту пропозиції – визнати антитерористичну операцію на сході війною.

«Ми маємо визнати, якщо ми говоримо, що всі ми, політики, депутати місцевого, регіонального рівня, державного рівня, хочемо назвати себе партією війни, то тоді вам треба йти до переможного кінця, залити України кров’ю і цій віні не буде кінця і краю», - зазначила депутат від Опозиційного блоку Наталія Леонченко.

«Ми вже два роки забороняємо нашим воякам стріляти, а вони при цьому кожен день гинуть. Ви подивіться скільки «вантажів 200», «вантажів 300» кожного дня. І при цьому ми кажемо, що маємо їм зараз уступити», - обурювався Олександр Рибак.

Після обговорень на голосування винесли пропозицію Юрія Мойсеєва про перенесення цього питання на наступну сесію. «За» проголосувало лише 16 депутатів, рішення прийнято не було і у роботі сесії одразу оголосили перерву.

Після перерви депутати проголосували дане звернення «за основу», потім голосували за пропозиції фракції Блоку Петра Порошенка вилучити зі звернення пункти про «визнання подій на сході України війною», «припинення торгівлі з окупованими територіями» та «визначення політику держави щодо тимчасової окупованої території України», але жодна з пропозицій, які озвучив голова фракції БПП Юрій Мойсеєв не набрала необхідної кількості голосів. В результаті проект рішення підтримали з усіма пунктами: «за» проголосували 22 депутати – «Самопоміч», «Свобода», «Батьківщина» та частина Радикальної партії (Ірина Ярмоленко утрималась). Нагадаємо, в міській раді 42 депутати і 22 голоси - це мінімально необхідна кількість для прийняття рішення.

 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі