Місто

Житомирські активісти зустріли хресну ходу УПЦ МП піснями про Бандеру та гімном України

18 July 2016, 14:27

З самого ранку 18 липня поблизу житомирського гідропарку починають збиратись люди. В руках вони тримають ікони та молитовники. Це віруючі, які вийшли зустріти учасників хресної ходи УПЦ МП. Люди розповідають, що не бажають нікому зла і прийшли помолитись за мир в Україні.

«Хочемо з божою поміччю об'єднати нашу Україну, з Матір'ю Божою, з її благословенням. Хочемо, щоб дітки помолились, бо їх молитва - сама сильна. І Господь нас обов'язково почує. Будемо молитись, щоб віра тверда була, віра православна, віра наших дідів і бабусь, а не та, яку люди собі придумали. Російського патріархату, розумієте? Будемо молитись, звісно, щоб мир був в Україні, щоб країна вистояла. Тільки за це», - розповідає житомирянка Олена Швець, яка прийшла зустрічати учасників хресної ходи.

В той же час на виїзді з Житомира біля повороту на міське кладовище почали збиратись люди, які хочуть не допустити проходження хресної ходи через центральні вулиці Житомира. Люди кажуть, вони не знають що робити, але точно не допустять учасників ходи пройти повз військову частину на вулиці Чуднівській.

«Те, що робить Московський патріархат ми повинні розуміти. Під цією ходою криється дуже багато того гібридного, як його зараз називають. Я була свідком, коли привозили хлопців з 95-ки і священники, які відспівували хлопців, казали, що це не війна, що це брат проти брата, що це громадянська війна. Втовкмачують сьогодні, зараз. Я не розумію тих, хто живе в Україні і цього не розуміє. То хто хоче жити в хорошій країні? В нормальній, демократичній? Вони зробили ходу «з'єднання України», і тим самим покривають Московський патріархат. І ті гроші, які збирають на цих ходах, в цих церквах, йдуть в Москву і за них купляється зброя, щоб вбивати наших хлопців. Хто ще цього не розуміє?», - дивується житомирянка Діана Кучеренко.

Спочатку активісти хотіли перекривати дорогу, щоб не пустити вірян УПЦ МП в Житомир, але за кілька годин після початку збору людей, на місце приїхав перший заступник Житомирського міського голови Олексій Ясюнецький. Чиновник розповів активістам та журналістам, що наразі усе ще триває судове засідання, на якому розглядається питання про зміну маршруту хресної ходи УПЦ МП.

«Наразі така ситуація: відбувається судове засідання про обмеження, вірніше про зміну руху маршруту. Разом з тим, є усна домовленість з владикою Никодимом, що хода піде через Західне шосе. Тобто, не буде йти по вулиці Чуднівській. Досягнуто компромісу, який, я сподіваюсь, буде дотриманий. І таким чином нам в максимальний спосіб вдасться унеможливити будь-які провокації», - каже перший заступник Житомирського міського голови.

Зустріти учасників хресної ходи приїхав і архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський Никодим. Священник переконаний, учасники ходи не реагуватимуть на будь-які провокації, бо на думці у них лише мир в Україні.

«Багато хто хоче сьогодні спровокувати. І наша церква намагається уникнути цих провокацій. І якщо, навіть до нас так по-людськи звертаються, до мене звертаються, що, Владико, може, щоб не зіштовхувати людей, щоб люди йшли одне одному на порозуміння, будь ласка, чому не так? Ми можемо зрозуміти тих, хто сьогодні прагне миру. Ще раз кажу: я вірю, що наша Житомирщина, і наша земля, вона благословенна. Ніхто не зможе нас спровокувати. Ми сьогодні - творці миру», - переконує архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський Никодим.

За кілька хвилин з’являються перші учасники хресної ходи УПЦ МП. Попереду йдуть священники, які на руках несуть ікони. Усього участь у ході взяло кілька сотень людей. В цей самий час на дорогу вийшли активісти, які тримали у руках національні символи та червоно-чорні прапори. Після короткої промови архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського Никодима, який привітав учасників хресної ходи, віряни звернули в бік Західного шосе та продовжили свій рух. Безпеку їм забезпечили житомирські правоохоронці. За словами начальника ГУ  Нацполіції в Житомирській області В’ячеслава Печененка завдяки співпраці з священниками та активістами вдалось уникнути буд-яких провокацій. 

«Звичайно, ми мали забезпечити повну безпеку цієї ходи. Ми передбачили залучення службових собак, вибухотехнічної служби по маршруту слідування колони для того, щоб не допустити порушень громадського порядку і якихось там заворушень. Тому, спільно з представниками активістів, ми все зробили, щоб усе пройшло спокійно», - каже начальник ГУ Нацполіції в Житомирській області В’ячеслав Печененко.

У Житомирі учасники ходи пробудуть два дні і вирушать до Києва.

Фоторепортаж з хресної ходи дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі