Події

Дівчинку, яка зі зламаною щелепою потрапила до житомирської лікарні, можуть забрати у мами

19 July 2016, 16:10

Без свідомості і з численними травмами голови трирічна Валерія потрапила до реанімаційного відділення Житомирської обласної дитячої лікарні. Це сталося вранці 13 липня.

«Були виявлені забій мозку, перелом нижньої щелепи. Була проведена протишокова терапія, на другий день викликаний челюсно-лицевий хірург, який провів операцію по стабілізації перелому нижньої щелепи», - розповів лікар-нейрохірург Максим Скоріков.

До свідомості дівчина прийшла тільки наступного дня. Рідні пояснили лікарям, що дитина упала з трактора.

«При поступленні дитина була в супроводі бабусі. Мама з'явилася на третій день, коли ми її забрали у відділення», - сказав Максим Скоріков.

Батько дівчинки помер рік тому. Його мати не вірить, що внучка отримала травми саме при падінні.

«Коли я прийшла і побачила цю дитину, побачила ці побої, виникли різні сумніви. Якщо врахувати, що мати постійно п'є, постійно ночує в якихось місцях, з якимись не зовсім нормальними людьми, я не виключаю того, що дівчинка могла отримати удар. Причому, невістка і сама в синцях чомусь. Я запитала, чи вона теж впала з трактора. Вона відповіла: «Ні, я танцювала і впала». Синці у неї на підборідді і на шиї», - каже бабуся дівчинки Світлана Мельник.

Що насправді сталося з дитиною і де у цей час були дорослі, мати дівчинки розповідати відмовилася. Нині поліція порушила кримінальне провадження на статтею «Злісне невиконання батьківських обов’язків» і з’ясовують походження травм, отриманих дитиною.

«Щодо матері дитини, вона неодноразово притягувалася до адміністративної відповідальності, зокрема, до адміністративної відповідальності за статтею 184 - це невиконання батьками обов'язків по вихованню дітей. Крім того, мати неодноразово притягувалася до адміністративної відповідальності за розпиття спиртних напоїв, за дрібне хуліганство. Поліцейськими направлялися відповідні матеріали до соціальних служб щодо вивчення питання доцільності перебування дитини у цій родині», - зазначила керівник прес-служби ГУ Нацполіції у Житомирській області Алла Ващенко

Скаржилася на невістку і бабуся дівчинки. Але нарікає: соціальні служби заплющували очі і відповідали відписками.

«Встановлено, що Соболєва проживає за певною адресою, в кімнаті наявне ліжечко, одяг, іграшки та книжки відповідно до віку дитини. Під час перевірки підстав для складання адміністративного протоколу за неналежне виконання батьківських прав не було виявлено», - зачитує одну з відповідей бабуся.

«Чому не звернути увагу на соціальний статус батьків? Подивитися на їх поведінку? Наявність ліжечка визначає благополуччя дитини?», - обурюється вона.

У службі в справах дітей переконують – раніше у них не було підстав забрати дитину від матері, тож з нею проводили бесіди.

«Їй був наданий певний термін, впродовж літа вона повинна була влаштуватися на роботу і влаштувати дитину у дитячий садочок. Сталося дуже прикро. Постраждала дитина. Ну в нас такі страшні випадки, наприклад, минулого року була співмешканцем вбита дитинка малесенька. До цього допускати не можна, але сказати, що це найгірший випадок стався в нас у районі, я б не сказала. Дуже прикро, але сталося, як сталося. Так як це злісний недогляд за дитиною, тому на черговому засіданні виконавчого комітету селищної ради буде стояти питання про подальше перебування дитини в даній сім'ї», - каже начальник служби у справах дітей Житомирської райдержадміністрації Антоніна Черняк.

Зараз стан Валерії покращується, у лікарні вона пробуде щонайменше 2 тижні. Якщо медексперти визначать, що травми дитина отримала внаслідок побоїв, справу перекваліфікують.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі