Економіка

«Мої податки»: скільки податків сплачують житомиряни і на що вони витрачаються

20 July 2016, 14:12

Про те, як формується бюджет Житомира та як міська влада розпоряджається податками житомирян – про це у програмі «Мої податки» розповідав директор департаменту бюджету та фінансів Житомирської міської ради Сергій Гаращук.

Він розповів, що медицина та освіта - це галузі, які найбільше страждають від недофінансування.

«Дефіцит бюджетних коштів - він відчувався і відчувається завжди, тому що потреб у суспільстві значно більше, ніж можливостей і ресурсів. Це нормальний процес, тому що пошук цього балансу - це своєрідне мистецтво. Що стосується сьогоднішньої проблеми, то традиційно з 2011 року - це нестача коштів на заробітну плату працівникам шкіл і лікарень. Тобто, завжди не вистачало на делеговані держа0ою повноваження два місяці наприкінці року. Як правило, це листопад і грудень. Чому так ситуація складається? Це наслідок нереформованості в державі по системі освіти і охорони здоров’я», - розповів він.

Також Сергій Гаращук пояснив, як зміняться надходження і видатки міського бюджету після децентралізації.

«У нас з’явився вагомий додатковий ресурс - це акциз. Фактично, акциз є податком з обороту тютюну, алкоголю і пального. У минулому році це склало суму 80 мільйонів гривень, а на поточний рік ми планували 120 мільйонів заробити. Разом з цим ресурсом ми чомусь маємо відшкодовувати витрати на утримання ПТУ міста. Це коштує щонайменше 75 мільйонів міському бюджету. Ці гроші ми могли спрямувати у розвиток, але ми мусимо забезпечити утримання профтехосвіти. Навіть не зважаємо на те, що там вчиться тільки 30% дітей з міста Житомира», - сказав він і додав, що, окрім фінансування ПТУ, на міський бюджет тепер покладатиметься обов’язок покривати оплату пільгового проїзду окремим категоріям громадян.

«Держава не скасувала пільги на проїзд, але й не передбачила кошти на компенсацію. Відповідно виникають конфліктні ситуаці,ї в першу чергу, між перевізниками і пасажирами. Тому що перевізник хоче отримати гроші чи гарантію, що він їх отримає. А тут їх ніхто не гарантує».

Програма «Мої податки» створюється у партнерстві з телеканалом WSIL (Картервіль, Іллінойс, США). Які податки платять американці, розповів головний редактор телеканалу Майк Снаффер.

«Я приведу приклад податків в США, які ми платимо із заробітної плати.

15% - це федеральний прибутковий податок: це податок, який платять усі працюючі американці федеральному уряду у Вашингтоні. В кінці кожного року американці отримують повернення частини «федерального прибуткового податку». Вони отримують ці гроші назад після деяких утримань.

7,65% - це податок на соціальне страхування. Це виплата пенсій. Американці можуть почати відкладати на пенсію у віці 62 років. Якщо ви виходите на пенсію у віці 67 років, ви можете отримати набагато більшу місячну пенсію.  

1,65% - це податок на медичне забезпечення.  Медичне забезпечення – це медичне страхування для американців після 65 років.

3,65%  - це податковий збір штату Іллінойс. Це податок лише для жителів штату Іллінойс. Інші штати в США платять різні суми. Техас та Флорида не платять податковий збір штату. Ці кошти йдуть на різні потреби штату.

Наприклад, робітник, який заробляє 3000 доларів в місяць, сплачує такі податки:

$450 – федеральний збір, $230 – соціальне страхування, $50 – медичне страхування, $109 – податок штату Іллінойс. Кінцева виплата після утримання податків буде складати $2,161», - розповів Майк.

Більше про податки - у програмі:

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі