Місто

Житомирська влада бореться зі скидами відходів та стихійними сміттєзвалищами на березі Кам’янки

20 July 2016, 15:19

«Терміново врятувати річку Кам’янку від екологічних вандалів» з такою петицією до міського голови звернувся житомирянин Олександр Базилюк наприкінці 2015 року. У ній автор закликав міську владу запобігти забрудненню однієї з річок, яка протікає в місті. У мерії на звернення відреагували та провели ряд заходів по очищенню русла річки від сміття. Більше того влада створила робочу групу, яка відслідковує ситуацію з незаконними скидами рідких відходів та засміченням берегів Кам’янки. Виявлені порушення та шляхи ліквідації стихійних сміттєзвалищ обговорили на засіданні виконавчого комітету в середу, 20 липня. Члени робочої групи розповіли, як комунальні служби боряться з незаконними скидами відходів та сміттям.

«Є порушення, є ціла низка цих порушень. Таких як скидання рідких відходів, тобто самовільне підключення від приватних садиб прямо в річку, так і самовільні «врізки» в зливовий колектор, з якого дощові води, атмосферні опади, тобто дренажні потрапляють без очистки. Ось в ці колектори самовільно включаються мешканці. І скидають стоки від кухонь, ванн, туалетів і все інше. Чим і призводять до забруднень. Наступний напрямок - це виявлення приватних садиб, які не мають договорів, не мають куди вивозити свої тверді відходи, які утворились в помешканні і також викидають їх прибережну смугу. І тоді створюються стихійні сміттєзвалища. Ось для цього знову ж потрібно брати спеціальні служби, виділяти кошти з бюджету, застосовувати людську силу і грузити вручну. Тому що прибережна смуга - це в основному недоступні місця. І виконувати роботи по видаленню цих стихійних сміттєзвалищ», - розповідає заступник начальника КП «Інспекція з благоустрою м. Житомира» Тетяна Степаницька.

У мерії переконують, серйозної екологічної проблеми через засмічення Ка’мянки немає та розповідають, з проблемою надалі будуть боротись системно.

«Про екологічну катастрофу ми зараз не говоримо ситуація покращилась в рази буквально за півроку-рік. Тобто, в цьому році виділені значні кошти на те, що ми прибирали ці несанкціоновані сміттєзвалища і тому подібне. Але ми розуміємо, що робота ця має вестись постійно. Тобто, робоча група працює постійно, ми постійно виявляємо сміттєзвалища, ліквідовуємо їх, тримаємо на контролі, щоб воно було вт належному стані. Виявляємо приватний сектор, який робить скиди в річку, ліквідовуємо це спільно з екологічною інспекцією, виписуємо штрафи. Але наші люди знову щось відновлюють і роблять те, що їм хочеться. Далі, якщо ми говоримо про конкретні, програмні заходи, ми, звичайно, готувати їх будемо на наступний бюджетний рік. Тобто, це робота водоканалу, робота штучних споруд. Тут це безумовно», - каже заступник Житомирського міського голови Олександр Фещенко.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі