Суспільство

Контрактники скаржаться на погані умови в навчальному центрі під Житомиром

20 July 2016, 17:25

У навчальному центрі в смт Гуйва Житомирського району з 18 липня перебувають військовослужбовців з усієї України, які підписали контракт із ЗСУ. Контрактники скаржаться на погані умови.

Про це Житомир.info розповіли контрактники.

«Ми всі контрактники, ми приїхали на фахову підготовку на 2 місяці, але тут погані умови, фахово займатися ми не можемо. Немає відповідних місць, щоб митись, води немає, розеток немає. Тут контрактники з усієї України, ще плюс курсанти, які поступають в інститут Корольова, ще срочники тут є. Хто мав можливість, по знайомству у Житомирі знімають житло, 10, можливо, дівчат, по тисячі гривень платять і їздять. Цей центр при інституті Корольова, тут же їхні курсанти навчаються. Ми заїхали сюди 18 липня, і ще сюди мають приїхати сержанти. Куди вони будуть дівати людей – ми не знаємо. Коли ми звертаємось, нам кажуть: да, ми розуміємо, але нема фінансування, не подобається – пишіть рапорт, розвертайтеся, ми вас сюди не запрошували, це ваші начальники вас сюди направили, нам сказали, що отаку кількість ви маєте підготувати і все, всі в таких умовах були, звикнете і ви. У всіх одна позиція: всі терпіли, всі вивчились, і ви так будете, не подобається – пишіть рапорти і їдьте додому», – зазначають військовослужбовці.

Заступник начальника Житомирського військового інституту Володимир Наконечний в коментарі Житомир.info розповів, що умови в навчальному центрі не найгірші, і взагалі, контрактники повинні були проходити підготовку на полігоні.

«Це військовослужбовці за контрактом, які в нас тут проходять загальновійськову підготовку і підготовку, відповідно за своїми напрямками, на протязі 2 місяців. Тобто, якщо взяти так, по великому рахунку, то ця підготовка, вона зараз взагалі повинна проводитись на полігоні, в полігонних умовах, в палатках, заняття всі відповідно також в полі. У нас тут більш сприятливі умови, вони проживають всі в казарменному фонді, тобто, половина десь приблизно проживають в гуртожитку, половина проживають в капітальних будівлях, в казармах. Умови не польові, умови нормальні. Всі туалети, всі зручності всередині приміщення. Харчування – приватна структура годує і годує курсантів військового інституту, я сам постійно знімаю пробу, і ніяких проблем по харчуванню немає. В нас тут же в цьому центрі проживають абітурієнти, діти, які в армії взагалі не були ніколи, вони проживають в набагато гірших умовах, в палатках, і харчуються з контрактниками з одного котла, і жодної заяви і звернення, про те, що погані умови, нема від дітей навіть, в яких набагато гірші умови», – зазначив Володимир Наконечний.

Заступник начальника пояснив, що зараз проходить навчання більше контрактників, ніж завжди.

«Дійсно, трохи більша кількість зараз контрактників, ніж завжди, як правило, в нас десь 100-150 чоловік максимум. Зараз нас загрузили більше, тому що зараз йде інтенсивна підготовка контрактників зрозуміло, з якої причини. Трошки перенавантаження є, але ми з цим боротися не можемо і нічого вдіяти не можемо. Умови - да, не такі, як вдома, але, шановні, давайте говорити про те, що ви добровільно одягнули військову форму, ви отримуєте 8 тисяч гривень, не маючи вищої освіти, це відповідно зарплата, яка передбачає якісь певні обмеження, як у кожного військового. Я, наприклад, офіцер-полковник, коли приїжджаю на навчання, я живу також в казармі, я живу також по розпорядку дня солдатському, тому що в нас такий порядок визначений статутом, ходжу на зарядку, користуюсь загальним туалетом відкритого типу, ну, така наша військова служба. Ми зараз трошки більше отримуємо грошей, за це ми відповідно маємо якісь певні незручності і обмеження», – розповів Володимир Наконечний.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирській області зменшилась кількість бажаючих підписувати контракт із ЗСУ.

Фото з соцмереж

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі