Суспільство

У Житомирській області селяни готові перекривати дороги, якщо підприємство Фірташа почне рити ільменітовий кар’єр

21 July 2016, 12:34

«Ми проти знищення екосистеми регіону», «Не дамо олігархам знищити Полісся» - з такими плакатами мешканці Стремигорода та Діброви Житомирської області вийшли на пікет під стіни облдержадміністрації. Створення  кар’єру з видобутку ільменіту мали обговорювати на сесії обласної ради, але питання зняли з порядку денного.

«Якось воно замовчувалося, потім просочилося, і ми почали це все розкручувати, і воно вийшло назовні. Вони хочуть зайти до нас мінімум на 70 років. Ви ж розумієте, якщо вони зайдуть сюди, на наші землі, вони зупиняться аж десь в Народичах. Це буде руйнація всього нашого поліського краю. Це буде пустеля. Через 10-15 років не залишиться нічого. Вони нам обіцяють рай, але ви самі розумієте. Не буде води - не буде життя», - обурюється мешканка села Стремигород Майя Клименко.

«Нам кожен рік обіцяють, що ми будемо жити гарно, і ми цьому не віримо і вірити не хочемо. Хочемо, щоб наше село жило. Воно існує з часів Ігоря. Ми не покорилися колись Ігорю, не покоримося і пану Фірташу», - додає мешканка села Стремигород Ольга Обіход.

Близько двох тижнів тому у Коростенському районі проводили збори та громадські обговорення проекту з видобутку ільменітових руд . Але мешканці села Діброва впевнені: рити кар’єр тут планували ще три роки тому.

«Житло почали викуповувати вже роки два-три тому. Платять по 100, по 80 тисяч гривень. В основному це київські, через Київ це все робиться і погрози йдуть. В селі хати горять. Вулиця ціла згоріла, пусті хати. В першу чергу казали, щоб підписав. За 100 доларів, на той день, це два роки тому, це 800 гривень», - розповідає мешканець Діброви Сергій Васянович.

Селяни рішуче налаштовані проти видобутку. Кажуть: підприємцеві не дозволять працювати за жодних умов, в крайньому випадку готові перекривати дороги та залізничні шляхи.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі