Влада

«Житомиргаз» прийшов на сесію просити погасити 9 млн грн боргу, і тут йому «пригадали все»

21 July 2016, 17:24

Перед завершенням першого пленарного засідання сесії Житомирської міської ради 21 липня слово попросив представник публічного акціонерного товариства «Житомиргаз».

«Сьогодні ви прийняли кілька гарних рішень, а саме: про виділення коштів КП «Житомирводоканал» на розрахунки з «Житомиробленерго», а також підтримали фінансово «Житомиртеплокомуненерго», я правда не знаю на які цілі. Виділили кошти, але не передбачили допомогу своєму комунальному підприємству в зв’язку з тим, що в нього є заборгованість 9 мільйонів гривень за розподіл природного газу. І відповідно до чинного законодавства, опалювальний період для всіх жителів міста Житомира може не початися, тому що відповідно до умов газових договорів, відновлення газопостачання, а саме – послуги з розподілу природного газу, можливе лише після повного погашення заборгованості. На сьогоднішній день ця заборгованість становить 9 мільйонів гривень, тому просимо вас знайти якість ресурси. «Житомиртеплокомунеренго» не має цих коштів, ми це розуміємо. Для прикладу, міськради Вінниці, Хмельницького, Черкас, Сум зі свого бюджету підтримали комунальне підприємство. На сьогоднішній день в Хмельницьку є гаряча вода, щоб ви розуміли. Ми залишимо лист до міського голови», - сказав представник ПАТ «Житомиргаз».

Після цього виступу мер і депутати забули про сварки та розбіжності і об’єдналися у захисті комунальних об’єктів та житомирян від газового монополіста.

«Теплокомуненерго заборгувало вам за лютий місяць. Ви повинні були підписати договір на поставку газу в січні ще в грудні місяці, для того щоб НКРЕКП вам передбачило ці кошти. Коли ви підписали договір, скільки разів ми зверталися? В січні, в 20-х числах. Я розумію, що борг є, але я хочу, щоб ви об’єктивно розглядали це питання. Ми зверталися до вас в грудні декілька разів, на початку січня – підпишіть, будь ласка, договір, щоб з 1 січня пішли кошти. Ви декілька разів нас «відфутболили», а після цього ви кажете: ось, яке (погане) теплокомуненерго», - нагадав мер Сергій Сухомлин.

Він також пригадав участь «Житомиргаз» у підготовці котелень до зими.

«Ми дуже просимо звернути увагу, як ви зараз готуєте разом з теплоккомуненерго наші котельні до зими і які виставляються рахунки за цю підготовку. Якщо ви монополіст, це ще не дає вам права так відноситися до наших лікарень, шкіл і до підприємства теплокомуненерго. Ваші підприємства, які приймали участь на поставку газу нашим школам взимку – два чи три рази не проводили тендер, навмисно тендер зірвали і потім наші школи оставалися без поставки газу, зараз ще лікарня одна не працює», - сказав Сухомлин.

«А ви можете зараз назвати причину, чому у першої міської нашої лікарні такі труднощі з підключенням газу», - запитувала представника газопостачальної компанії депутат Наталія Леонченко.

Він почав розповідати про те, що був укладений договір, є борг і для відновлення газопостачання його треба погасити. На що Сухомлин відповів: була зустріч з керівництвом газової компанії і прийняте рішення щодо повернення боргу.

«А скажіть, будь ласка, ще: цією зимою, коли у нас температура була мінус 15, ви відключили два ОСББ від газопостачання. На яких законних підставах?», - допитувався Сергій Сухомлин і знову почув відповідь – за борги.

«При такій ситуації в країні вже можна хоча б чисто по-людськи подумати, що є соціальні об’єкти, а є всі інші. І якщо сьогодні школа відключається від газу, житловий будинок відключається від газу, відключається лікарня від газу – то це взагалі... І якщо в школі ще можна оголосити канікули якісь, то як в лікарні без газу?», - обурювалася Наталія Леонченко.

Її підтримували колеги-депутати: як хірургічне відділення може тримати хворих, якщо не можна попрати білизну, як бути пологовому відділенню.

Виступаючий зазначив, що ПАТ «Житомиргаз» має дві тисячі працівників, тисяча цих працівників – це житомиряни, а борг «Житомиртеплокомуненерго» - це місячний фонд заробітної плати.

«Ця заборгованість призводить до того, що в міжопалювальний період ми не в змозі за липень місяць заплатити зарплату», - сказав він.

На це депутати порадили платити зарплату з прибутків, а не з тарифної виручки.

«Я не прошу просто подарувати місту газ, або безкоштовно його постачати, я розумію, що у вас приватне підприємство, воно повинно заробляти, люди повинні отримувати зарплату, а зарплату у вас, до речі, набагато більша, ніж в нашому комунальному підприємстві теплокомуненерго. Але питання зараз не в цьому. Скажіть, з таким відношенням до міста, до його соціальних об’єктів, який відсоток мереж, ваших активів, сформований за рахунок мереж міста, які вам були передані свого часу безоплатно, за які ви не платити оренду, за які ви не платите оренду на землю і таке інше? Ми підняли документи: в 2012 році було проголосоване створення комунального підприємства «Житомирміськгаз» і я зараз стою на тій позиції, що ми повинні його зареєструвати, піднімати питання по передачі мереж на комунальне підприємство, всіх мереж на території міста», - сказав мер і його слова зал підтримав схвальними оплесками.

Представник ПАТ «Житомиргаз» повідомив, що доля комунальних мереж в Житомирі складає всього 1,6%.

«Це по вашій інформації. А тепер ми ще звернемося до бізнесу, який передавав вам ці мережі, і подивимося, кому бізнес передасть мережі – місту чи залишить у вас», - сказав мер Житомира.

Нагадаємо, на сесії міської ради 9 лютого 2012 року депутати проголосували за створення комунального підприємства «Житомирміськгаз».

Як повідомляв Житомир.info, на брифінгу 19 липня мер Сергій Сухомлин говорив про необхідність розірвати монополію регіональної газової компанії «Житомиргаз».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі