Суспільство

У Новограді-Волинському видали книгу про відомих людей, яку не надрукували у 2014-му через АТО

25 July 2016, 16:47

22 липня 2016 року в місті Новоград-Волинський Житомирської області в музеї родини Косачів презентували книгу «Новоград-Волинський. Персоналії».

Про це повідомляє сайт Новоград-Волинської мерії.

«Робота над книгою тривала майже три роки. У виданні подано розповіді про понад 850 знаних людей, які народилися або пов’язали свою долю зі Звягельщиною. Цей біографічний довідник вміщує 416 сторінок. У невеличких статтях-лозунгах подано основні дані про кожну особу», - йдеться на сайті.

Керівник редакційної групи видання, місцевий краєзнавець, член Національної спілки краєзнавців України Ліна Наумець розповіла, що книга є третьою після «Новоград-Волинський. Історія міста» (2010 р.) та «Новоград-Волинський. Вулиці міста» (2013 р.).

«Починалося усе з розпорядження від 2 жовтня 2013 року тодішнього міського голови Володимира Івановича Загривого «Про створення редакційної групи з видання краєзнавчого ілюстрованого довідника «Новоград-Волинський. Енциклопедія» з метою збереження та використання культурного надбання міської територіальної громади. Планувалося подати матеріали до друку до 15 грудня 2014 року, але життя внесло свої корективи. Події на Сході країни, АТО приголомшили настільки, що деякий час було просто не до книги. Та й робота виявилася непростою», - розповіла Ліна Наумець.

«Багато лозунгів у новому виданні присвячені історичним особам, чиї імена пов’язані з історією старовинного Звягеля, землякам-лауреатам премії імені Лесі Українки, особам, чиї імена носять вулиці міста. Не оминули увагою і всесвітньовідому поетесу – Лесю Українку, яка народилася у Новограді-Волинському. Окремі розділи книги присвячені захисникам Звягельщини: вісьмом Героям Радянського Союзу та двом повним Кавалерам ордена Слави. У різні часи з Новоградом-Волинським пов’язані долі понад 50 Героїв Радянського Союзу. Згадали партизан і підпільників, ветеранів Другої світової війни, учасників афганської війни, ліквідаторів аварії на ЧАЕС та учасників АТО – воїнів 30-ої ОМБр. З довідника можна дізнатися про земляків, які стали відомими вченими у різних галузях, лікарів, освітян, поетів, письменників, художників, спортсменів, заслужених працівників культури, заслужених діячів мистецтв, матерів-героїнь, активних жінок, нагороджених орденом Княгині Ольги, які народилися на звягельській землі. Увійшли до книгу й імена нагороджених орденом «Звягель» та Почесні громадяни міста Новограда-Волинського», - повідомляє сайт мерії.

Як повідомляв Житомир.info, нещодавно в Житомирі презентували карту перейменованих вулиць і показали, як виглядатимуть нові таблички. У 2015 році в Житомирі презентували книгу Геннадія Махоріна «Наші герої» та книгу Георгія Мокрицького про 200 важливих адрес Житомира.

Фото Новоград-Волинської мерії

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі