Місто

Український дім: житомирські активісти вимагають звіту, який підрядник називає комерційною таємницею

8 August 2016, 15:17

Більше півгодини тривала суперечка громадських активістів, чиновників міської ради та підрядника щодо витрати бюджетних коштів, спрямованих на створення та облаштування етно-мистецького центру «Дім Української культури». У такому руслі 8 серпня відбулася прес-конференція секретаря Житомирської міської ради Наталії Чиж, під час якої вона збиралася прокоментувати ситуацію щодо оборудки з бюджетними коштами, викритої СБУ.

«Ми зумисне запросили сюди сьогодні і представників управління культури, й представників підрядної організації для того, щоб дати всі відповіді щодо Дому української культури. Почнемо з того, що минулого тижня з’явилася в ЗМІ інформація про те, що встановлений факт розкрадання коштів у 270 тис. грн», - сказала Наталія Чиж.

Вона акцентувала увагу присутніх на тому, що жодних актів проведення перевірки СБУ в міській раді та управлінні культури немає, тому обґрунтовані пояснення будуть надані, щойно СБУ надасть відповідь на запит, поданий міськрадою.

«В управлінні культури перевірка не проводилася. Були надані запити різними представниками органів – це була прокуратура, міліція, СБУ, газета «20 хвилин», Антикорупційний рух. Були надані копії всіх документів. І на тому – все: ніхто в управління не приходив і перевірки не проводив не з первинними документами, ні з якими не працював. Ми також зацікавлені знати, звідки ця інформація і це все взялося, бо працюємо прозоро, документи всі надавалися», – уточнила секретар міськради.

Голова громадської організації «Рух Автомайдан Житомир» Іван Єщенко розповів, що декілька тижнів тому активісти направили до прокуратури Житомирської області повідомленні про злочин щодо витрачання коштів на закупку обладнання, товарів і деяких послуг у приватного підприємця Сергія Козлова для Українського дому.

«Нам надійшла відповідь, що наше повідомлення відправлено в міську прокуратуру. Наталя Михайлівна, ми зробили дуже просто: з паном Колібабчуком (громадський активіст Олександр Колібабчук, – ред.), сфотографували роутер. За кожен ми заплатили 1590 грн. Ми відкриваємо Інтернет, заходимо в магазин «Розетка» або на будь-який інший портал, – 413 грн. Як це пояснити? Невже немає в управління культури спеціалістів, які би закупили напряму і витратили наші гроші економно? Далі – флагштоки. Ті флагштоки виготовляє одна фірма в Україні – в Дніпропетровську. Я зв’язався з тою фірмою. Вони мені прислали комерційну пропозицію, підкреслюю, з доставкою в місто Житомир шестиметровий флагшток «Люкс» коштує 9 тис. 300 з невеличким там грн. Ви ж їх закупляєте, і тратите гроші платників податків, за 21 тис. грн. Прапор вони пропонують 715 грн. Ви закуповуєте, якщо мені пам'ять не зраджує, за 2 з лишнім тисячі. Підставка під рушники коштує 320 грн. Якщо з роботою і фарбою, то ну нехай 1,5 тисячі буде. Ви платите за них по 6 тис. з лишнім. Точні цифри вказані у повідомленні про злочин. Ми взяли всього п’ять позицій, на яких, за моїми підрахунками, 111 тисяч переплати», – навів дані Єщенко.

При цьому він також поцікавився у секретаря міськради, чому всі закупівлі здійснювалися через одного підприємця. Чиж аргументувала це тим, що ФОП Козлов співпрацює з міською радою вже декілька років поспіль.

«З 2010 року виконавець цих робіт працює постійно з міською радою. Ми не взяли з вулиці нову людину. По-друге, це був комплекс робіт, який проводився цією компанією. Це не просто купив і поставив, купив і перепродав. Там працювали дизайнери. По-третє, весь проект був презентований на всіх депутатських комісіях, як у кошторисах, так і в фото – що саме буде закуповуватися. І також був підтриманий на сесії. Ми не маємо право одноосібно приймати таке рішення або щось купувати», - сказала Наталія Чиж.

Це підтвердила й співробітник ТОВ «Рекламне джерело», координатор проекту «Дім української культури» Наталія Міфаник, котра назвала себе незалежним підрядником.

«Ми не займаємося закупкою і перепродажем товарів – ми створюємо проекти. Проект створили комплексний. З нічого, по суті, створили бачення музею. Всі документи ми надали відповідним компетентним органам, прозоро, з калькуляціями. Чому я говорю калькуляція? Оскільки це комплексний проект, він дійсно не передбачає купівлю флагштоків і підставок. Там є дуже багато накладних витрат, які не показують. Це не калькуляція в 31 пункт – це калькуляція в 310 пунктів, щоб ви розуміли», - звернулася вона до активістів.

Що ж до роутерів, про які зауважив Єщенко, Міфаник сказала, що активістам могли показати пристрій, який нібито був подарований управлінню культури раніше.

«Насправді там стоїть складна схема, яка роздає wi-fi до пам’ятника Тарасу Шевченку», – уточнила вона.

Активістів така відповідь підрядника не влаштувала. Вони почали вимагати звіту про використання бюджетних коштів. На це отримали відмову – координатор проекту зауважила, що їхнє підприємство, будучи комерційною структурою, не зобов’язане звітувати:

«Але ось – копії всіх документів із 23-ма підрядними організаціями. Ми не зобов’язані їх показувати без дозволу – це частково комерційна таємниця. Крім того, над проектом чотири місяці працювали вісім чоловік. Було відпрацьовано 1590 людино-годин, із яких було сплачено 33 тисячі податків. Ніхто не рахує ті податки, які ми заплатили з бюджету – з тих самих флагштоків, роутерів, із кожної позиції», - сказала Міфаник.

При цьому Наталія Міфаник зауважила, що за результатами внутрішнього аудиту, середня націнка по проекту становить не 40 %, а лише 18,5 %. За її словами, вона є меншою від 20 %, визначених законодавством. Хоча Іван Єщенко наполягав на тому, що при створенні Українського дому заробіток фірми сягнув 350 %.

«Ми почали виконувати роботи власним коштом. Прибуток був запланований. Але насправді, що би ви розуміли, за цим проектом ми ще й у мінусах. Є багато витрат, які офіційно ми не показуємо», – сказала Міфаник.

Окрім того, активістів цікавило й питання, чому не відбувся тендер, аби визначати постачальників послуг. Посилаючись на Національний класифікатор України, виконувач обов’язків начальника управління культури міськради Олена Турська пояснила, що проводити його не було потреби, адже придбане відповідає різним позиціям.

Нагадаємо, 28 липня цього року управління СБУ в Житомирській області повідомило, що вони спільно з фахівцями Державної фінансової інспекції викрили оборудку з коштами місцевого бюджету, виділеними на створення арт-центру «Дім української культури».

Як повідомляв Житомир.info, 21 квітня цього року в Житомирі урочисто відкрили «Дім української культури», на облаштування якого витратили 1,1 млн грн з міського бюджету. Під час відкриття був встановлений рекорд України – найбільша лялька-мотанка, виготовлена зі збереженням усіх традиції. На брифінгу 26 квітня перший заступник мера Олексій Ясюнецький повідомив, що використання коштів на створення у Житомирі «Дому української культури» буде перевіряти новостворена робоча група з питань ефективного використання коштів міського бюджету. Питання створення та діяльності Українського дому обговорювали на сесії Житомирської міської ради 19 травня: мер обіцяв створити робочу групу і заслухати її звіт на сесії.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі